Κόσμος

Η Ρωσία καταδίκασε πάνω από 200 Ουκρανούς στρατιώτες ως εγκληματίες πολέμου

Η Ρωσία έκανε γνωστό πως έχει καταδικάσει πάνω από 200 Ουκρανούς στρατιώτες αιχμαλώτους πολέμου, σε βαριές ποινές φυλάκισης, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσία και Ουκρανία έχουν πιάσει αιχμάλωτους χιλιάδες στρατιώτες χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ο ακριβής αριθμός τους, με τη Μόσχα να έχει πολλαπλασιάσει τις δίκες ορισμένων κρατουμένων κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου.

Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τους στρατιώτες αυτούς, πολλοί από τους οποίους συνελήφθησαν κατά την πολιορκία της Μαριούπολης το 2022, για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων.

Η Ουκρανία από την άλλη υποστηρίζει πως η Μόσχα ήταν αυτή που πολιόρκησε τη Μαριούπολη και προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, πρόεδρος της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, δήλωσε πως «200 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταδικαστεί σε μακρές ποινές φυλάκισης επειδή σκότωσαν αμάχους και κακομεταχειρίστηκαν αιχμαλώτους» πολέμου.

Η Ρωσία υπολογίζει να «συνεχίσει» να δικάζει στρατιώτες του στρατού του Κιέβου, περιλαμβανομένων και «υψηλόβαθμων αξιωματούχων», είπε σε συνέντευξη προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Μόσχα, αντίθετα, δεν διερεύνησε ποτέ τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορούνται στρατιώτες της, όπως η σφαγή στην Μπούτσα, την οποία η Ρωσία χαρακτήρισε δυτική σκηνοθεσία.

Διαψεύδει επίσης ότι πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους και θεωρεί πως δεν είναι υπεύθυνη για την καταστροφή πόλεων όπως το Μπαχμούτ ή η Μαριούπολη.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν, αντίθετα, ότι απελευθέρωσαν εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου, η πρώτη ανταλλαγή αυτού του τύπου από το καλοκαίρι και η πιο σημαντική από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής δήλωσε πως ο αριθμός των δικών για «εξτρεμισμό» στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 62% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ένας αριθμός που αντανακλά την εντατικοποίηση της καταστολής εναντίον της αντιπολίτευσης.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν έκανε λόγο επίσης για πράξεις δολιοφθοράς που διαπράχθηκαν στις ρωσικές σιδηροδρομικές γραμμές προς όφελος της Ουκρανίας σε μεθοριακές περιοχές, αλλά και στη Σιβηρία ή στον Βορρά.

Στα τέλη του έτους, για παράδειγμα, το Κίεβο είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση σε τρένα που μετέφεραν καύσιμα στη ρωσική άπω ανατολή, χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «ανέβασε» βίντεο από επίθεση στην Τεχεράνη: Πολλοί από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Ιράν εξοντώθηκαν
Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν διευκρινίζει τον τόπο ή τον χρόνο του χτυπήματος, ούτε δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιδρομή ή τους στόχους της
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Το 48ωρο τελεσίγραφο Τραμπ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, η «κόλαση» του Ιράν και οι αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις
Στην 36η μέρα του πολέμου, το Ιράν απορρίπτει το «αδύναμο και νευρικό» τελεσίγραφο του Τραμπ, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις και ο Λίβανος σφυροκοπείται ανελλιπώς
Λίβανος
Υπόθεση Επστάιν: Έκκληση στον βασιλιά Κάρολο να δεχθεί θύματα του σεξουαλικού εγκληματία απευθύνει η οικογένεια της Βιρτζίνια Τζιουφρέ
Η Τζιουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε, είχε αποκαλύψει ότι ο Τζέφρι Επστάιν την εξέδιδε στον μικρότερο αδελφό του βασιλιά Καρόλου, τον πρώην, πλέον, πρίγκιπα Άντριου, όταν εκείνη ήταν 17 ετών
Βιρτζίνια Τζιουφρέ
Bloomberg: Οι ΗΠΑ στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος των stealth πυραύλων τους στο Ιράν – Τους προόριζαν για την Κίνα
Η χρήση τόσων πολλών JASSM-ER στον πόλεμο του Ιράν δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι, μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά B-52 και B-1B, καθώς και από μαχητικά κρούσης
Πύραυλοι
Το Ιράν απαντά στο 48ωρο τελεσίγραφο Τραμπ: «Όλη η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – Περιμένουμε το «πράσινο φως» για να επιτεθούμε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις λέει ο IDF
Αγνοούμενος παραμένει ο Αμερικανός πιλότος του αεροσκάφους F-15 που καταρρίφθηκε στο Ιράν την Παρασκευή, με τις δύο χώρες να εντείνουν τις έρευνές τους για το δεύτερο μέλος του πληρώματος
Πύραυλοι
8