Κόσμος

Η Ρωσία ξαναρχίζει τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων στην Ευρώπη μέσω ουκρανικού εδάφους

Η Rosatom, η δημόσια επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να ξαναρχίσει τη μεταφορά πυρηνικού καυσίμου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αφού το Κίεβο ήρε την απαγόρευση η οποία είχε επιβληθεί νωρίτερα φέτος κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ό,τι αφορά την διέλευση του επικίνδυνου αυτού υλικού από το ουκρανικό έδαφος.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί την 28η Ιανουαρίου από την κυβέρνηση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε την Ουκρανία τον περασμένο μήνα μετά την εξέγερση εναντίον του.

Η Ροσατόμ ανέφερε ότι η απαγόρευση ήρθη την Πέμπτη και η πρώτη μεταφορά, με τρένο, πυρηνικού καυσίμου μέσω Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Ροσατόμ είναι δεσμευμένη στην ασφαλή μεταφορά και απομάκρυνση πυρηνικών καυσίμων προς και από πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Εάν υπάρξουν περαιτέρω ζητήματα με τη σιδηροδρομική μεταφορά μέσω Ουκρανίας, θα εγγυηθούμε έγκαιρες παραδόσεις (με μεταφορά) από αέρος», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Βλάντισλαβ Μποσκόφ.

Τις μεταφορές κάνει μια θυγατρική της Ροσατόμ, η TVEL.

Ανάμεσα στα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που έχουν συμβάσεις με τη Ροσατόμ για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου είναι οι σταθμοί Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, Παξ στην Ουγγαρία, Ντουκόβανι και Τέμελιν στην Τσεχία και Μποχουνίτσε στη Σλοβακία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χτύπησαν Έλληνα δημοσιογράφο στην Κριμαία

 

Πυρ σε ουκρανικό αεροσκάφος της συνοριοφρουράς

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο με Τραμπ και Επστάιν να ξεφαντώνουν στη Φλόριντα – «Είναι πολύ διασκεδαστικό να είσαι μαζί του» έλεγε ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Τραμπ και ο «μαστροπός των ισχυρών» ταξίδευαν μεταξύ Νέας Υόρκης και Παλμ Μπιτς με ιδιωτικά τζετ και έπαιρναν μέρος σε πάρτι με νεαρές γυναίκες στο Μαρ-α-Λάγκο
Τζέφρι Επστάιν, Ντόναλντ Τραμπ
Παλαιστίνιος ο άνδρας που επιτέθηκε με καρέκλα σε ραβίνο στη Γαλλία - «Βρέθηκα στο έδαφος, ένιωσα αίμα να τρέχει»
Ο ραβίνος είπε πως είναι συνηθισμένος «σε όχι και τόσο φιλικά βλέμματα, κάποιες δυσάρεστες λέξεις, κόσμος να περνάει από δίπλα του και να φτύνει στο έδαφος»
Ο Γάλλος ραβίνος Elie Lemmel μετά την επίθεση που δέχθηκε σε βεράντα καφετέριας στο προάστιο Neuilly-sur-Seine του Παρισιού