Κόσμος

Η Ρωσία υπόσχεται να απαντήσει στην Ουκρανία στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τέλος στους ισχυρισμούς που θέλουν το Ιράν να έστειλε πυραύλους στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν κατά του στρατού της Ουκρανίας, έβαλε σήμερα (11.09.2024) το Κρεμλίνο, σε μία περίοδο όπου όλοι οι ηγέτες του κόσμου κρατούν σκληρή στάση απέναντι στον πόλεμο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Το συγκεκριμένο σενάριο (που διέψευσε κατηγορηματικά η Ρωσία), έγινε γνωστό χθες, όταν ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι στάλθηκαν από το Ιράν για να χρησιμοποιηθούν κατά της Ουκρανίας.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ μάλιστα προειδοποίησε πως αν αυτός ο ισχυρισμός ισχύει, τότε Μόσχα και Τεχεράνη απειλούν την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Τεχεράνη με τη σειρά της απάντησε πως αυτός ο ισχυρισμός είναι απλά «άσχημη προπαγάνδα».

Η Ρωσία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα και ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας την αφήσουν να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας, τότε εκείνη θα απαντήσει «δεόντως».

«Κάθε απόφαση αυτού του είδους που λαμβάνεται από τη Δύση (…) αποτελεί άλλη μια απόδειξη του αιτιολογημένου, απαραίτητου και χωρίς εναλλακτική (επιλογή) χαρακτήρα της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση που του έκαναν για το αν οι ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία (όπως πύραυλοι ATACM), απάντησε πως η κυβέρνησή του το επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον φαίνεται πως ήδη έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η Ρωσία θα καταστρέψει οποιεσδήποτε νέες παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACM στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, είπε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ συμπλήρωσε πως η πιθανή απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Κίεβο πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τη χρήση πυραύλων αυτού του είδους αυξάνει «τους κινδύνους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ώρα μηδέν» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις συνομιλίες στην Ελβετία με φόντο τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τον πόλεμο στον Λίβανο, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - «Διπλωματικό θρίλερ» στα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν
Τζέι Ντι Βανς
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo