Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η Σαουδική Αραβία αγοράζει 40 αεροπλάνα A350 της Airbus για την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας

Η Σαουδική Αραβία αγοράζει 40 αεροπλάνα A350 της Airbus για την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την παραγγελία περίπου 40 αεροσκαφών A350 από την Airbus, στο πλαίσιο των προσπαθειών στρατηγικού χαρακτήρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την ίδρυση μιας νέας αεροπορικής εταιρίας.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί, η αγορά από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας θα έχει οικονομικό ύψος 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ενός επενδυτικού φόρουμ για την Πρωτοβουλία των Επενδύσεων στο Μέλλον, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν διευκρινίστηκε αν η αμερικανική Boeing θα μοιραστεί επίσης κάποιο μέρος από την αγορά των νέων αεροσκαφών για τη συγκρότηση της νέας αεροπορικής εταιρίας, η οποία θα φέρει την ονομασία RIA, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωσε με νόημα ότι “τίποτα δεν έχει τελειώσει”.

Το PIF διαπραγματεύεται για την αγορά περίπου 75 αεροσκαφών και μία άλλη πηγή δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία γέρνει προς την μεριά του Boeing 787. Σχετικές αναφορές άφησαν να εννοηθεί ότι η νέα αεροπορική εταιρία είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί αεροσκάφη μεγάλης ατράκτου.

Η οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία πρέπει να έχει πολιτική έγκριση και εξαρτάται από τη διεξαγωγή πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η επιλογή του προμηθευτή των αεροσκαφών, θεωρείται ότι θα έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς η διοργάνωση του αναφερόμενου οικονομικού φόρουμ στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιείται σε μία περίοδο σοβαρών εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ, όπως δήλωσαν δύο πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας.

Άνοιγμα σε νέες επενδύσεις

Το φόρουμ FII αποτελεί ένα πλαίσιο παρουσίασης του επενδυτικού οράματος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για το 2030, προκειμένου η οικονομία του βασιλείου να αλλάξει βασική κατεύθυνση διαφοροποιούμενη από το πετρέλαιο, μέσω της ίδρυσης νέων βιομηχανιών, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για εκατομμύρια Σαουδάραβες, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε “συνέπειες” για το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, μετά από απόφαση που ελήφθη στον ΟΠΕΚ+ για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Το Ριάντ από την πλευρά του υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, ανακοινώνοντας ότι εξυπηρετεί τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς.

Το Reuters είχε αναφέρει πρώτο τον Αύγουστο ότι η Σαουδική Αραβία συζητάει μία σημαντική παραγγελία αεροσκαφών ευρείας ατράκτου.

Το Bloomberg News μετέδωσε χθες, Κυριακή, ότι η συμφωνία είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει περισσότερα από 80 αεροσκάφη.

Η έδρα της νέας αεροπορικής εταιρείας θα είναι η πρωτεύουσα Ριάντ, ενώ η κρατική αεροπορική εταιρία Saudia θα έχει την έδρα της έξω από την Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας στρατηγικής για την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα των αερομεταφορών, μέσω δύο κέντρων διαχείρισης που θα βρίσκονται απέναντι στις αεροπορικές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις