Κόσμος

Η Σομαλία απαγορεύει Tik Tok και Telegram για να μην κάνουν προπαγάνδα οι «τρομοκράτες»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση της Σομαλίας διέταξε χθες Κυριακή (20.8.2023) την απαγόρευση της πρόσβασης σε Tik Tok, Telegram και 1XBET, τονίζοντας πως χρησιμοποιούνται από «τρομοκράτες» για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Η απόφαση για το Tik Tok και τα υπόλοιπα μέσα ανακοινώθηκε την ώρα που ο στρατός της Σομαλίας φέρεται να προετοιμάζει τη δεύτερη φάση της επίθεσής του εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ («Νεολαία»), που διεξάγουν για πάνω από 15 χρόνια πολυαίμακτο ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας διευκρίνισε πως έδωσε εντολή στους πάροχους πρόσβασης στο διαδίκτυο να αποκλείσουν την προσπέλαση και στις τρεις πλατφόρμες ως την 24η Αυγούστου το αργότερο, προειδοποιώντας πως θα αντιμετωπίσουν δικαστικές ενέργειες εάν δεν συμμορφωθούν, χωρίς να διευκρινίσει ποιας φύσης θα είναι αυτές.

Το υπουργείο επιχειρηματολόγησε πως οι πλατφόρμες Tik Tok, Telegram και 1XBET χρησιμοποιούνται από «τρομοκράτες» και οργανώσεις που «διασπείρουν την ανηθικότητα», προκειμένου να δημοσιοποιούνται «βίαιες εικόνες και βίντεο» και να «παραπλανάται η [κοινή] γνώμη».

Ο αποκλεισμός τους θα επιτρέψει, κατά το υπουργείο, να «επιταχυνθεί ο πόλεμος (…) εναντίον των τρομοκρατών που χύνουν το αίμα του λαού της Σομαλίας».

Από τον Αύγουστο του 2022, ο σομαλικός στρατός έχει εμπλακεί σε επιχείρηση εναντίον της Σεμπάμπ, οργάνωσης η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα, έχοντας στο πλευρό του ένοπλες ομάδες φυλών, χερσαίες δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης και αμερικανική αεροπορική υποστήριξη.

Το 2011, οι μαχητές της Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όμως παραμένουν βαθιά ριζωμένοι σε αχανείς αγροτικές περιοχές στην επαρχία, από όπου συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Ο σομαλός πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ έχει υποσχεθεί να απαλλάξει τη χώρα από τις ένοπλες ισλαμιστικές παρατάξεις κι αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τη δεύτερη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας εναντίον της Σεμπάμπ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην IAEA να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Βανς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει ότι οι Ιρανοί «δέχθηκαν να απευθύνουν πρόσκληση στους επιθεωρητές» της IAEA στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις
ιράν
Καταιγίδες και 29.074 κεραυνοί σάρωσαν τη Βρετανία - Προβλήματα σε τρένα την ώρα που πλησιάζει ιστορικός καύσωνας
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά σήμερα, πριν φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας ενδέχεται να πλησιάσουν τους 40 °C
λονδίνο κεραυνοί