Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

Η συναυλία των Police στο Σπόρτινγκ που έγινε «ροντέο»

Η συναυλία των Police στο Σπόρτινγκ που έγινε «ροντέο»
Photo by Solomon N’Jie/Getty Images

Έχουν περάσει 44 χρόνια από την ημέρα που το μουσικό συγκρότημα Police έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο γήπεδο Σπόρτινγκ.

Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 1980, στο γήπεδο Σπόρτινγκ, οι Police προκάλεσαν πανικό στους απανταχού fans τους, σε μια συναυλία που έμελε να μετατραπεί σε βίαιη διαδήλωση. 

Η συναυλία τους αποδείχθηκε επεισοδιακή για τρεις λόγους: Ήταν από τις πρώτες μεγάλες ροκ συναυλίες στην Αθήνα, ήταν η πρώτη συναυλία μετά την δικτατορία και κυρίως το γήπεδο κατέληξε σε πεδίο μάχης μεταξύ νεαρών και αστυνομίας. 

Οι περίπου 2.000 νέοι που δεν κατάφεραν να βρουν το πολυπόθητο εισιτήριο, επιχείρησαν να σπάσουν τις πόρτες προκειμένου να μπουν στον συναυλιακό χώρο.

Ακολούθησαν συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματίες.

Η πρώτη ροκ συναυλία μετά την πτώση της Χούντας

Οι «Police» ήταν μια τριμελής ροκ μπάντα από τη Μεγάλη Βρετανία, με ισχυρές επιρροές από τη ρέγγε, που δημιουργήθηκε το 1977 από τον ντράμερ Στιούαρτ Κόπλαντ, γιο πράκτορα της CIA.

Αρχηγός και βασικότερο μέλος ήταν ο τραγουδιστής και μπασίστας Στινγκ ο οποίος έγραφε και τα τραγούδια.

Το τρίτο μέλος του συγκροτήματος ήταν ο κιθαρίστας Άντι Σάμερς.

Στις μεγαλύτερες επιτυχίες των Police περιλαμβάνονται τα: «Every Breath You Take», «Roxanne» και «Message in a Bottle».

Το άλμπουμ τους Synchronicity, που εκδόθηκε το 1983, έφτασε στο νούμερο ένα στον βρετανικό πίνακα επιτυχιών δίσκων (UK Albums Chart) και στο αμερικανικό Billboard 200, με 8 εκατ. πωλήσεις και ήταν το πιο εμπορικό τους άλμπουμ. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1986 και επανασυνδέθηκε το 2007 για μια παγκόσμια περιοδεία.

Η είδηση ότι οι Police έρχονται στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 1980 ήταν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο μουσικό γεγονός καθώς μετά από πολλά χρόνια θα ερχόταν και πάλι ξένο συγκρότημα στη χώρα μας. 

Οι τελευταίοι που είχαν έρθει στην Ελλάδα ήταν οι Rolling Stones στην περίφημη επεισοδιακή συναυλία με τα κόκκινα γαρύφαλλα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 17 Απριλίου 1967, τέσσερις μέρες πριν το πραξικόπημα, δίνοντας μία συναυλία που διεκόπη, όταν οι αστυνομικοί ξυλοφόρτωσαν θεατές και καλλιτέχνες. 

Έτσι μετά από 13 χρόνια συναυλιακής λειψυδρίας, οι Police έφτασαν και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας «Reggatta de Blanc», που άρχισε τον Αύγουστο του 1979 και τέλειωσε τον Απρίλιο του 1980. 

Το αθηναϊκό κοινό είναι διψασμένο για μεγάλες ροκ συναυλίες και αποφασισμένο να απολαύσει από κοντά τους Police, με εισιτήριο ή χωρίς.

Η επεισοδιακή συναυλία

Στις 30 Μαρτίου του 1980 το κλειστό του Σπόρτιγκ πλημμύρισε από νέους διψασμένους για ροκ μουσική. Τα εισιτήρια για τη συναυλία των Police κόστιζαν 350 δραχμές και εξαντλήθηκαν.

Η συναυλία άρχιζε στις 9 το βράδυ και από τις 6 το απόγευμα δεν υπήρχε εισιτήριο ούτε δείγμα. 

Περίπου 2.000 νεαροί που έψαχναν το μαγικό χαρτάκι το οποίο θα τους εξασφάλιζε την είσοδο το χώρο για να απολαύσουν από κοντά τους ροκάδες άρχισαν να διαμαρτύρονται.

Ήταν όμως αποφασισμένοι να απολαύσουν τη συναυλία. 

Μόλις ήρθε η ώρα να ξεκινήσει, οι νεαροί άρχισαν να σπρώχνουν τις πόρτες για να μπουν στον Σπόρτινγκ.

Η αστυνομία, που ήταν σε επιφυλακή, δεν άργησε να επέμβει για να σταματήσει το «ντου».

Σύντομα έφτασαν και τα ΜΑΤ.

Σπρωξίματα στην είσοδο, σπασμένα αυτοκίνητα και μαγαζιά, ξύλο μεταξύ αστυνομίας και νεαρών. 

Οι συμπλοκές επεκτάθηκαν και στους δρόμους γύρω από Σπόρτιγκ και έληξαν μετά από περίπου 1,5 ώρα. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός και αρκετοί διαδηλωτές. Δέκα άτομα συνελήφθησαν.

Η συναυλία, ονομάστηκε – από ρεπόρτερ της εφημερίδας Τα Νέα – «Συναυλία με πέτρες και ξύλα».

Τα «Νέα» γράφουν: «Οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με βιαιότητα και οι νεαροί άρχισαν να πετούν εναντίον τους πέτρες, ξύλα και ό,τι αντικείμενο έβρισκαν. Οι νεαροί όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτό, αλλά σε έξαλλη κατάσταση όπως ήταν, έσπαγαν βιτρίνες καταστημάτων και τα τζάμια των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Οι ζημιές είναι αρκετά εκτεταμένες».

Ο Στινγκ, ο Στιούαρτ και ο Άντι έπαιξαν τις μεγάλες επιτυχίες τους, ξεσηκώνοντας το κατάμεστο Σπόρτιγκ.

Το πρωί της ίδιας ημέρας οι τρεις μουσικοί έκαναν βόλτα στους δρόμους της Αθήνας, ποζάροντας στους φωτογράφους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις