Κόσμος

Η Τουρκία εγγυάται τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ

Η Τουρκία εννοεί να συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακόμη κι αφού αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα του NATO το καλοκαίρι. Αυτό δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αποστολή Resolute Support του NATO, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, με σκοπό την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και βοήθειας στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, θα τερματιστεί με την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων, που – τύποις τουλάχιστον – θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 11η Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, έχει αναλάβει τη φρούρηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας. Η Άγκυρα ανέφερε την Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένη να διατηρήσει μια δύναμη εκεί και να συνεχίσει τη συγκεκριμένη διάσταση της επιχείρησης.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνάμει νέας εντολής του ΟΗΕ, ή κατόπιν συμφωνίας με την αφγανική κυβέρνηση με τη συναίνεση των Ταλιμπάν.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του τούρκου προέδρου, διευκρίνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί ανοικτούς «διαύλους» επικοινωνίας με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει μετατραπεί σε δίλημμα για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες οι δυνάμεις των οποίων εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν. Ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και άλλους εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί στην πόλη.

Ο κ. Ερντογάν πρόσφατα συνέδεσε τη συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής με τη χορήγηση «διπλωματικής, επιμελητειακής και οικονομικής στήριξης» από τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες διαπραγματεύονται συμφωνία.

Ο στρατός της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να αναλάβει την ασφάλεια ξένων διπλωματικών αποστολών.

Πάντως η Ουάσινγκτον λέει πως θα διατηρήσει μερικούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα αυτούς που φυλάσσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Καθώς τα στρατεύματα του NATO αποχωρούν, σχεδόν καθημερινά γίνεται γνωστό πως οι Ταλιμπάν κατακτούν περισσότερα εδάφη σε όλη τη χώρα, παρά την ειρηνευτική διαδικασία που θεωρητικά παραμένει ακόμη σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σεμπαστιάν Λεκορνού: Ο «survivor» του Μακρόν και φλογερός υποστηρικτής της γαλλικής κυριαρχίας, μεγάλο φαβορί για πρωθυπουργός της Γαλλίας
Ο νυν υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού που ακούγεται έντονα ότι θα πάρει τη θέση του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν προηγούμενο φαβορί για το Ματινιόν
Σεμπαστιάν Λεκορνού
Γαλλία: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φρανσουά Μπαϊρού – Τα ονόματα που «παίζουν» στο Ελιζέ
Απορριφθείς από 364 βουλευτές έναντι 194, ο Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε την παραίτησή του – Ο Εμανουέλ Μακρόν, αποδυναμωμένος από τη νέα αυτή κρίση, καλείται να βρει γρήγορα έναν διάδοχο
Ο Φρανσουά Μπαϊρού και Εμανουέλ Μακρόν
Ποιος πρωθυπουργός παρέμεινε λιγότερο στο Ματινιόν στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας – Αναλυτικός πίνακας
Ο Μπαϊρού παραιτείται μετά από μόλις 270 ημέρες, καθιστώντας τη θητεία του μία από τις συντομότερες στην ιστορία της Γαλλίας, αλλά όχι την μικρότερη
Το πρωθυπουργικό μέγαρο της Γαλλίας Ματινιόν