Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Η Τουρκία ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό της με αεροπλανοφόρο και τέσσερις νέες φρεγάτες

Η Τουρκία ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό της με αεροπλανοφόρο και τέσσερις νέες φρεγάτες
Φωτογραφία: Reuters

Νέα εξοπλιστικά προγράμματα για το Πολεμικό Ναυτικό της ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία παρευρέθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφασίστηκε η ανάπτυξη νέων μονάδων που θα ενισχύσουν το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αρχίσει η ανάπτυξη ενός νέου αεροπλανοφόρου, το οποίο θα είναι εγχώρια κατασκευασμένο. Το νέο αεροπλανοφόρο, για το οποίο ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει την ανάπτυξή του εδώ και έναν χρόνο, θα κατασκευαστεί από κοινού με την Ισπανία, όπως έγινε και με το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu.

Επίσης, λήφθηκαν αποφάσεις σχετικά με την κατασκευή περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης HİSAR, νέου τύπου αποβατικών πλοίων, ναρκοθηρευτικών πλοίων νέας γενιάς και εθνικών σκαφών εφόδου.

Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει η ναυπήγηση του 9ου, 10ου, 11ου και 12ου πλοίων του Προγράμματος MİLGEM, για την κατασκευή εθνικών πλοίων στην Τουρκία. Το σημαντικό στοιχείο της απόφασης αυτής, είναι ότι αυτά τα πλοία θα κατασκευαστούν ως φρεγάτες κλάσης Istanbul (ISTIF) και όχι ως αντιτορπιλικά TF-2000, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Έτσι, η Τουρκία θα αναπτύξει εγχώρια δεκάδες ακόμη μονάδες για το Πολεμικό της Ναυτικό, με σημαντικότερες το μελλοντικό αεροπλανοφόρο και τις τέσσερις νέες φρεγάτες. Την επόμενη πενταετία, ο τουρκικός στόλος θα έχει σε υπηρεσία 8 φρεγάτες κλάσης Istanbul, αντί για 4.

Η πρώτη φρεγάτα της κλάσης Istanbul, η ΤCG Istanbul (F-515), ξεκίνησε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, τις δοκιμές στην θάλασσα και σύντομα θα ενταχθεί σε υπηρεσία.

Πηγή: OnAlert

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις