Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Τουρκία ξεκίνησε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Η Τουρκία ξεκίνησε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Ο Ερντογάν έκανε γνωστό ότι τα τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν για τη Λιβύη.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέα επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά.

Το είπε και το έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα κατευθύνονται προς τη Λιβύη, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (05.01.2020) ότι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες ήδη μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη, προκειμένου, όπως υποστηρίζει η Τοουρκία, να προστατευθούν τα συμφέροντα της Άγκυρας στη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο και να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη.

“Θα υπάρξει ένα επιχειρησιακό κέντρο (στη Λιβύη), ένας Τούρκος αντιστράτηγος επικεφαλής και θα διαχειρίζονται την κατάσταση εκεί πέρα. (Τούρκοι στρατιώτες) σταδιακά μετακινούνται εκεί αυτή τη στιγμή”, είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε.

Τον περασμένο μήνα η GNA ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για να αποκρούσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίο στηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Στελέχη της GNA και των συμμάχων της απέφυγαν να σχολιάσουν την αφιξη των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

Το… βιολί του για Ελλάδα και Κύπρο

«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει πρόσφατα η Σαουδική Αραβία, καταδικάζοντας την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Δεν μας ενοχλεί η καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας. Τουναντίον, εμείς καταδικάζουμε την ανακοίνωση του Ριάντ».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Τουρκία ανησυχεί για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την αστάθεια στην περιοχή.

Στη συνέντευξή του ο Ερντογάν μίλησε και για τη συνάντηση που θα έχει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, τονίζοντας ότι, πέραν των περιφερειακών ζητημάτων, θα συζητήσουν το θέμα του αγωγού Turk Stream.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις