Site icon NewsIT

Η Τουρκία τραβά και πάλι το “σχοινί” ενώ ακόμα… περιμένουμε για τις διερευνητικές επαφές

07.10.2020 | 06:22
Η Τουρκία τραβά και πάλι το “σχοινί” ενώ ακόμα… περιμένουμε για τις διερευνητικές επαφές

Turkish President Tayyip Erdogan makes a speech during the reopening of the parliament in Ankara, Turkey, October 1, 2020. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Με την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών να μην έχει ακόμη καθοριστεί, η Τουρκία επιλέγει και πάλι το δρόμο των προκλήσεων και συνεχίζει την παρελκυστική τακτική της.

Ο εκνευρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν – ο οποίος, κατά την Αθήνα, εν πολλοίς οφείλεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών – και οι κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ευρωπαίων κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ είχε συνέχεια: την ανακοίνωση από τη διοίκηση στα Κατεχόμενα της Κύπρου για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, δηλαδή στην Αμμόχωστο.

Επικοινωνία Δένδια με Χριστοδουλίδη

Η κυπριακή πλευρά αντέδρασε έντονα και προτίθεται να καταγγείλει την πρόκληση των Τούρκων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Η Αθήνα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συνομίλησε άμεσα τηλεφωνικά με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

click4more: Οργή στην Τουρκία για την «προκατειλημμένη» έκθεση της Κομισιόν

Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η τελευταία φράση φαίνεται πως είναι το κλειδί για τις εξελίξεις. Αποδεικνύεται και πάλι ότι τακτική της Άγκυρας είναι να διασπάσει το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου και να υποχρεώσει κατ’ ουσίαν την ελληνική πλευρά να αποσυνδέσει το Κυπριακό από τις όποιες συζητήσεις.

Παίρνουν απαντήσεις από την Σύνοδο Κορυφής

Η πρώτη απάντηση, ωστόσο, δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η κοινή στάση Ελλάδας-Κύπρου ήταν αυτή που οδήγησε μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση στο αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων.

Στο κείμενο γίνεται αφενός σαφής αναφορά στο Κυπριακό και την ανάγκη επανέναρξης των συζητήσεων, αφετέρου και ως προς τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας ξεκαθαρίζεται πως το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών είναι το μόνο που θα μπει στο τραπέζι. Μήνυμα ότι οι «ακροβασίες» της Άγκυρας στην Κύπρο υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και δυσχεραίνουν το διάλογο έστειλε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ

Το μήνυμα, άλλωστε, που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μαξίμου ήταν για μία ακόμη φορά σαφές: στην Τουρκία εναπόκειται να κλείσει το δρόμο της κρίσης και ν’ ανοίξει το δρόμο της λύσης. Όμως, για να υπάρξει ειλικρινής συζήτηση με την Άγκυρα, θα πρέπει να υπάρξει αίσθημα εμπιστοσύνης και ειλικρινής διάλογος, καθώς και συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση.

Έτσι, από τη στάση της Άγκυρας και μόνο εξαρτάται εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και ποια κατάληξη θα έχουν. Η δυσπιστία, ωστόσο, μετά την απόφαση της Τουρκίας στα Κατεχόμενα είναι δεδομένη και αφήνει το στίγμα της, ενώ ερωτηματικό παραμένει υπό αυτές τις συνθήκες εάν θα πραγματοποιηθεί αύριο η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, στο περιθώριο φόρουμ για την άμυνα και την ενέργεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version