Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Τσεχία παρακολουθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ!

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Η αποκάλυψη πως οι κρατικές υπηρεσίες στην Τσεχία (τότε Τσεχοσλοβακία…) είχε… “φακελώσει” και παρακολουθούσε τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν ρίχνει κανέναν από τα σύννεφα.

Είναι όμως η πρώτη φορά που έρχεται στο φως και τέτοια πληροφορία. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Respekt, με τον Guardian να συμμετέχει στην έρευνα. Από την οποία προέκυψε ότι μόνο ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν στο στόχαστρο των τσεχικών κρατικών υπηρεσιών αλλά και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σκεφτόταν ήδη από το 1986 τον… Λευκό Οίκο!

Ο “φάκελος Ντόναλντ Τραμπ” άνοιξε μετά το γάμο του με την Τσέχα Ιβάνα Ζέλνιτσκοβα.

«Ναι, οι Τραμπ βρίσκονταν στο στόχαστρό μας», δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό ο Βλαστίμιλ Ντάνεκ, ο άλλοτε διευθυντής της StB, της τσεχοσλοβάκικης κρατικής ασφάλειας, στην Γκοτβάλντοφ (τη σημερινή Ζλιν), γενέτειρα της Ιβάνας Τραμπ. «Γνωρίζαμε πως ο Τραμπ διέθετε επιρροή. Δεν έκρυβε ότι ήθελε να γίνει πρόεδρος μια μέρα. Ενδιαφερόμασταν να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν», συμπλήρωσε ο Ντάνεκ.

Η StB είχε αρχικά ανοίξει φάκελο το 1978 για την Ιβάνα Ζέλνιτσκοβα, στον οποίο αργότερα προστέθηκαν στοιχεία για τον σύζυγό της, γράφει το Respekt.

Σκιέρ και μοντέλο πριν κάνει την είσοδό της στον κόσμο των επιχειρήσεων, η Ιβάνα Ζέλνιτσκοβα παντρεύτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ το 1977. Το ζευγάρι χώρισε το 1992 αλλά στο μεταξύ απέκτησαν τρία παιδιά: τον Ντόναλντ Τζούνιορ, την Ιβάνκα και τον Έρικ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο φάκελο για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός μεγιστάνας είχε αρχίσει να σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ήδη από το 1986. Τότε, όμως, είχε εγκαταλείψει την ιδέα, καθώς έκρινε πως θα τον θεωρούσαν υπερβολικά νέο. Το 1986 ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν 41 ετών.

«Με την υποψηφιότητά του, θέλει να αποτελέσει εξαίρεση στην αμερικανική ιστορία. Θέλει να αναδειχθεί στην προεδρία ως μια προσωπικότητα πολιτικά ανεξάρτητη. Δεν είναι μέλος ούτε των Δημοκρατικών, ούτε των Ρεπουμπλικάνων, μολονότι και οι δύο (παρατάξεις) επιδιώκουν να τον προσελκύσουν στις τάξεις τους», αναφέρει σχετικό σημείωμα. «Παρότι μοιάζει καθαρή φαντασία, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει».

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας κατέρρευσε το 1989, όταν εκδηλώθηκε η «Βελούδινη Επανάσταση», στο πηδάλιο της οποίας βρισκόταν ο Βάτσλαβ Χάβελ. Η StB, η οποία συνεργαζόταν στενά με τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, διαλύθηκε το 1990.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις