Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Βασίλισσα υπέρ του Brexit; Το πρωτοσέλιδο που προκάλεσε σάλο!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Το πρωτοσέλιδο της Sun σύμφωνα με το οποίο η βασίλισσα Ελιβάσετ είναι υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε θύελλα στη Βρετανία. Το Μπάκιγχαμ “αναγκάστηκε” να βγάλει… διάψευση: η βασίλισσα είναι ουδέτερη και δεν παίρνει θέση ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit.

“Η βασίλισσα διατηρεί την ουδέτερη στάση της σε πολιτικό επίπεδο, όπως συμβαίνει εδώ και 63 χρόνια”, δήλωσε εκπρόσωπος των Ανακτόρων, και πρόσθεσε: “δεν σχολιάζουμε εσφαλμένες φημολογίες που στηρίζονται σε ανώνυμες πηγές. Το δημοψήφισμα είναι υπόθεση του βρετανικού λαού ο οποίος θα αποφασίσει” στις 23 Ιουνίου για το αν η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι.

“Η βασίλισσα υποστηρίζει το Brexit”, ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, λέγοντας ότι αποκαλύπτει μια “εκρηκτική αποκλειστικότητα”. Υποστηρίζει πως το δημοσίευμά της στηρίζεται σε δύο πηγές.

Η πρώτη είναι ανώνυμη και αναφέρεται σε μια συζήτηση που είχε η βασίλισσα με μια ομάδα βουλευτών πριν από μερικά χρόνια σε μια δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. “Δεν καταλαβαίνω την Ευρώπη”, φέρεται ότι είχε πει η βασίλισσα σε έναν από τους κοινοβουλευτικούς.

Η δεύτερη πηγή δεν είναι άλλη από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. Σύμφωνα με την Sun, η βασίλισσα φέρεται ότι είπε στον πρώην ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, έναν πεπεισμένο ευρωπαϊστή, ότι η ΕΕ πηγαίνει “προς την κακή κατεύθυνση”. Αυτό ήταν το 2011.

Πριν ακόμη διαψεύσει το δημοσίευμα το Μπάκιγχαμ, ο Νικ Κλεγκ χαρακτήρισε “ανοησίες” τις πληροφορίες της Sun. “Όπως είπα στον δημοσιογράφο, πρόκειται για ανοησίες. Δεν θυμάμαι καθόλου αυτή τη συζήτηση και αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να ξεχάσει κανείς”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Έντουαρντ Ντέιβι φάνηκε πολύ επιφυλακτικός. “Η βασίλισσα ξέρει πολύ καλά ότι μια έξοδος από την ΕΕ θα ήταν το καλύτερο μέσο για να καταστραφεί το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η Σκωτία θα ψήφιζε στη συνέχεια υπέρ της ανεξαρτησίας της”, δήλωσε στο BBC.

Η βολιδοσκόπηση των απόψεων της βασίλισσας, η οποία βάσει του θεσμικού της ρόλου πρέπει να τηρεί ουδέτερη και αμερόληπτη στάση, συνιστά μια από τις αγαπημένες πρακτικές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Τον Ιούνιο του 2015 πολλά από αυτά, μεταξύ των οποίων και η Sun, είχαν συμπεράνει ότι η βασίλισσα τασσόταν υπέρ μιας παραμονής στην ΕΕ, μετά την ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο κατά των “διαιρέσεων της Ευρώπης”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε