Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα δεν ξέρει αν έστειλε στρατό στη Ρωσία για να πολεμήσει στην Ουκρανία αλλά θα το θεωρούσε νόμιμη ενέργεια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε σήμερα (25.10.2024) η Βόρεια Κορέα την «πιθανή» ανάπτυξη στρατευμάτων της στη Ρωσία, προκειμένου να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Βόρεια Κορέα υποστήριξε πως οποιαδήποτε κίνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, για να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία δεν είναι παράνομη, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να επιβεβαιώνει τις σχετικές αναφορές.

Μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων από Σεούλ και Κίεβο για ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μόλις αυτή την εβδομάδα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και δυτικές χώρες δήλωσαν βέβαιοι για αυτό και ότι έχουν αποδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στη Ρωσία για πιθανή ανάπτυξη τους στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Προηγουμένως, τόσο η Πιονγκγιάνγκ όσο και το Κρεμλίνο είχαν απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς ως αβάσιμες φήμες.

«Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο»

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε σχετικώς χθες (24.10.2024), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διέψευσε βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι είναι δουλειά της Μόσχας να εφαρμόσει τη συνθήκη εταιρικής σχέσης με την Πιονγκγιάνγκ.

Το Κίεβο αναφέρει η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο, που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενδέχεται να ισοδυναμεί με έγκλημα επιθετικότητας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Γιονγκ Γκιου δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν εμπλέκεται άμεσα σε θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Άμυνας και δεν θα σχολιάσει οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο για το οποίο μιλούν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, νομίζω ότι θα είναι μια ενέργεια σύμφωνη με τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου».

Η συμφωνία Μόσχας και Πιονγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει στενότερες σχέσεις από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ενός νέου αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε όπλα στη Ρωσία, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα αρνήθηκαν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει βορειοκορεατικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης από τις 27 έως τις 28 Οκτωβρίου, επικαλούμενος αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) ανακοίνωσε χθες ότι οι πρώτες μονάδες Βορειοκορεατών στρατιωτών, που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία, έχουν αναπτυχθεί στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, μια ρωσική συνοριακή περιοχή όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισβάλει.

Η GUR τόνισε ότι περίπου 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων 500 αξιωματικών και τριών στρατηγών, βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και η εκπαίδευση λάμβανε χώρα σε πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Το «όχι» του Eurogroup σε Ελλάδα και Ιταλία για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας ενόψει της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ