Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο από υποβρύχιο – Μια ανάσα από υποβρύχια με πυρηνικά όπλα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο από υποβρύχιο – Μια ανάσα από υποβρύχια με πυρηνικά όπλα

Ασταμάτητος ο Κιμ Γιονγκ Ουν, «ξαναπάτησε» το κουμπί για μια νέα δοκιμή πυραύλου, αυτή τη φορά, η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή από… υποβρύχιο!

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Τετάρτη (20.10.2021) ότι προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου «νέου τύπου», εκτοξευόμενου από υποβρύχιο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KCNA.

Ο νέος πύραυλος θαλάσσης-εδάφους τύπου SBLM (από τα αρχικά του όρου submarine-launched ballistic missile στα αγγλικά) διαθέτει «αρκετές προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου και κατεύθυνσης», σύμφωνα με το KCNA. Εκτοξεύθηκε από το ίδιο σκάφος που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την πρώτη δοκιμή SBLM, πριν από πέντε χρόνια.

Η δοκιμή προστέθηκε στη σειρά πυραυλικών εκτοξεύσεων που άρχισε τον περασμένο μήνα.

Αναλυτές σημείωσαν ότι το φωτογραφικό υλικό το οποίο μεταδόθηκε παράλληλα από το KCNA εικονίζει πύραυλο με στενότερο σώμα από προηγούμενους βορειοκορεάτικους SBLM, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι πύραυλοι, αν και με μικρότερο δραστικό βεληνεκές, μπορούν να αποθηκεύονται στα ειδικά διαμορφωμένα σιλό υποβρυχίων και άρα η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει στο να αποκτήσει επιχειρησιακό στόλο υποβρυχίων με πυρηνικά όπλα.

«Συναγερμός» στον ΟΗΕ

Μετά τη νέα δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε επειγόντως και θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών, ανέφεραν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις