Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνει πως εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνει πως εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα (14.04.2023) πως εκτόξευσε χθες Πέμπτη «νέο τύπο» διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), που χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο, κάτι άνευ προηγουμένου για τη χώρα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Όλοι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που είχαν εκτοξευθεί μέχρι χθες από την Πιονγκγιάνγκ κινούνταν με υγρό καύσιμο. Οι πύραυλοι με στερεό καύσιμο, που η Βόρεια Κορέα προσπαθούσε να αναπτύξει για πολύ καιρό, είναι πιο σταθεροί και μπορούν να ετοιμάζονται και να εκτοξεύονται ταχύτερα, κάτι που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό και την καταστροφή τους από τον εχθρό.

Όπως μετέδωσε το Γιονάπ, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τη δομική αυτή εξέλιξη ως μείζονα τεχνολογική πρόοδο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του.

Ο «νέος τύπος ICBM αποτελεί μεγάλη πρόοδο ως προς τις δυνατότητες πυρηνικής αντεπίθεσης» της Βόρειας Κορέας, σχολίασε ο κ. Κιμ, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Ήδη χθες ο νοτιοκορεατικός στρατός είχε εκτιμήσει πως η Πιονγκγιάνγκ «εκτόξευσε νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου, πιθανόν με στερεό καύσιμο».

Κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο, η Βόρεια Κορέα επέδειξε αριθμό πυραύλων χωρίς προηγούμενο, συμπεριλαμβανομένου σύμφωνα με αναλυτές νέου ICBM με στερεό καύσιμο.

Η ανακοίνωση γίνεται την παραμονή μιας από τις πιο σημαντικές πολιτικές επετείους στη Βόρεια Κορέα –της «Ημέρας του Ήλιου»–, την 15η Απριλίου.

Πρόκειται για την επέτειο της γέννησης του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, που γενικά εορτάζεται με σημαντικές δοκιμές όπλων ή/και στρατιωτικές παρελάσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις