Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Η Βρετανία εντάσσει τη Wagner στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Η Βρετανία εντάσσει τη Wagner στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Την απόφασή της Βρετανίας θα κατατάξει τη Wagner, τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που ίδρυσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις αποκάλυψε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.

«Η Wagner είναι βίαιη και καταστροφική οργάνωση που έχει δράσει ως στρατιωτικό εργαλείο στο εξωτερικό για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Όσο το καθεστώς του Πούτιν αποφασίζει τι θα κάνει με το τέρας που δημιούργησε, οι συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Wagner δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να υπηρετούν τους πολιτικούς σκοπούς του Κρεμλίνου», συνέχισε η υπουργός.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών έχει την εξουσία να «προγράφει» –να θέτει εκτός νόμου– οργανώσεις που θεωρεί πως εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η «προγραφή» αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί σε 78 περιπτώσεις, ιδίως αυτές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, δυνάμει νόμου του 2000, και σε άλλες 14 –που αφορούν ιδίως βορειοϊρλανδικές οργανώσεις, όπως ο IRA– δυνάμει παλαιότερης νομοθεσίας. Είναι ποινικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανήκει κανείς ή να υποστηρίζει τις οργανώσεις αυτές.

«Η Βάγκνερ ενέχεται σε λεηλασίες, βασανισμούς και βάρβαρες δολοφονίες», επιχειρηματολόγησε η Μπράβερμαν. «Για αυτό προγράφουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και συνεχίζουμε να βοηθάμε την Ουκρανία όπου μπορούμε στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας», συμπλήρωσε η υπουργός, για την οποία η εταιρεία μισθοφόρων αποτελεί «απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια».

Η ένταξη της Βάγκνερ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα γίνει με μέτρο που θα παρουσιαστεί σήμερα (06.09.2023) στη Βουλή, κατά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ανακοίνωνε κυρώσεις σε βάρος 13 φυσικών και νομικών προσώπων συνδεόμενων με τη Βάγκνερ στην Αφρική, προσάπτοντάς τους εγκλήματα πολέμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις