Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Βρετανία χωρίζεται σε τρεις υγειονομικές βαθμίδες – Τα νέα μέτρα μετά το lockdown

περαστικοί με μάσκα στο Έσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα διευκρινίσει σήμερα, Πέμπτη (26/11), ποιους περιορισμούς θα πρέπει να επιβάλει η κάθε τοπική αρχή στην Αγγλία μετά τη λήξη του γενικού lockdown που έχει επιβληθεί, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ξανανοίξουν στις περιοχές στις οποίες οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Δευτέρα νέα μέτρα, με τα οποία θα αντικατασταθεί το lockdown από τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την επιβολή στις αρχές Νοεμβρίου γενικής καραντίνας διάρκειας ενός μήνα στην Αγγλία, καθώς είχαν αρχίσει να αυξάνονται εκ νέου τα κρούσματα του νέου κορονοϊού και οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, προκαλώντας αντιδράσεις από επιχειρήσεις ακόμη και ορισμένους από το πολιτικό του κόμμα για τις οικονομικές συνέπειες του lockdown.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα διευκρινίσει σήμερα στο κοινοβούλιο σε ποια από τις τρεις βαθμίδες, από την χαμηλότερη βαθμίδα 1 ως την υψηλότερη, την βαθμίδα 3, θα βρίσκεται η κάθε περιοχή στην Αγγλία. Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η κατάταξη θα γίνει με τη χρήση διαδικασίας λήψης αποφάσεων που στηρίζεται στις συστάσεις προς τους υπουργούς από ειδικούς της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Μια υπαγωγή στην τρίτη βαθμίδα σημαίνει ότι τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια μιας περιοχής θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά και να λειτουργούν μόνο για παραδόσεις σε πακέτο και ότι μέλη διαφορετικών νοικοκυριών θα μπορούν να συναντώνται μόνο σε δημόσιους εξωτερικούς χώρους.

Οι περιοχές που θα υπαχθούν στην βαθμίδα 3 θα λάβουν υποστήριξη από την υπηρεσία διεξαγωγής Τεστ και Ιχνηλάτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως και τον στρατό για την διάθεση ενός διάρκειας έξι εβδομάδων προγράμματος γρήγορης διεξαγωγής τεστ στα μέλη της κοινότητας, χρησιμοποιώντας ράπιντ τεστ διάγνωσης της COVID-19, τα οποία δίδουν αποτελέσματα εντός μιας ώρας.

«Γνωρίζω ότι γι’αυτούς που θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς της τρίτης βαθμίδας αυτή θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα υποστηρίξουμε τις περιοχές σας με μαζικά προγράμματα τεστ στην κοινότητα και επιπλέον χρηματοδότηση», σημείωσε ο Χάνκοκ.

Οι βαθμίδες θα αναθεωρηθούν στις 16 Δεκεμβρίου καθιστώντας δυνατό περιοχές στις οποίες έχει επιβραδυνθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού να μεταφερθούν σε χαμηλότερη βαθμίδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν έχει ασκήσει πιέσεις το Λονδίνο να βρίσκεται στην δεύτερη βαθμίδα, προειδοποιώντας ότι η τρίτη βαθμίδα θα ήταν “καταστροφική” για τον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ Άντι Μπέρνχαμ δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι η ευρύτερη περιοχή του δήμου του να επιστρέψει στην βαθμίδα 3.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία τελούν υπό διάφορα επίπεδα περιορισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, τα οποία ορίζουν οι τοπικές αρχές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις