Κόσμος

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα και πενταετή εκεχειρία με το Ισραήλ

Ο Μαχμούντ Μαρντάουι, στέλεχος της Χαμάς, επανέλαβε σήμερα πως θέλει μια «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει «διεθνείς εγγυήσεις»

Η Χαμάς δήλωσε πως είναι έτοιμη για μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και για πενταετή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται στο Κάιρο στην προσπάθεια να εξευρεθεί μαζί με τους μεσολαβητές μια διέξοδος στον πόλεμο που ξέσπασε από την επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Χαμάς «είναι έτοιμη για μια ανταλλαγή κρατουμένων (Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους) σε μία και μοναδική επιχείρηση και για μια εκεχειρία πέντε ετών», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας αξιωματούχος της οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η οργάνωση είχε απορρίψει στις 17 Απριλίου μια ισραηλινή πρόταση που προέβλεπε κυρίως εκεχειρία 45 ημερών με αντάλλαγμα την επιστροφή δέκα ομήρων εν ζωή που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Χαμάς απαιτεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει παύση των εχθροπραξιών, πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων είναι αντιμέτωπα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με λιμό και σοβαρές υγειονομικές ελλείψεις.

Το Ισραήλ ζητάει από την πλευρά του την επιστροφή όλων των ομήρων και τον αφοπλισμό της Χαμάς, την οποία έχει ορκιστεί να εξαλείψει.

Ο Μαχμούντ Μαρντάουι, στέλεχος της Χαμάς, επανέλαβε σήμερα πως θέλει μια «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει «διεθνείς εγγυήσεις».

Το Ισραήλ «μπορεί να επαναλάβει τον πόλεμο έπειτα από μια μερική συμφωνία, αλλά δεν μπορεί να το κάνει έπειτα από μια συνολική συμφωνία που θα συνοδεύεται από διεθνείς εγγυήσεις», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

«Απαιτούμε οι εγγυήσεις αυτές να περιληφθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία».

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ επανέλαβε από τις 18 Μαρτίου τη στρατιωτική επίθεσή του, έπειτα από δύο μήνες εκεχειρίας, λέγοντας πως θέλει να αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους.

Δέκα σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό ενός σπιτιού στην πόλη της Γάζας (βόρεια), που άφησε πολλούς άλλους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας, ο Μοχάμεντ αλ Μουγκάιρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αμερικανός βετεράνος πιλότος αποκαλύπτει πως επιβιώνεις αν πέσει το αεροσκάφος σου: «Να κρυφτείς, να βρεις νερό»
Έχοντας εμπειρία από εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο ταξίαρχος ε.α. είχε εκπαιδευτεί για το πώς να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση
Μαχητικό F-15
Τραμπ: Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω εάν πάθει κακό ο αγνοούμενος πιλότος του F-15 που καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν – Εντοπίστηκε ο δεύτερος πιλότος
Η Τεχεράνη χλευάζει τις αμερικανικές έρευνες για τον πιλότο και εκτοξεύει αντιαεροπορικά πυρά κατά των ελικοπτέρων Black Hawk που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης
Ντόναλντ Τραμπ
70
Το Ιράν απέρριψε 48ωρη εκεχειρία από τις «πληγωμένες» σε γόητρο και στρατιωτικό επίπεδο ΗΠΑ
Η Τεχεράνη δήλωσε στους μεσολαβητές ότι δεν προτίθεται να συναντηθούν αξιωματούχοι του με Αμερικανούς στο Ισλαμαμπάντ εντός των επόμενων ημερών και θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις των ΗΠΑ
Λίβανος
8
Νεαρός έπεσε θύμα revenge porn από την πρώην σύντροφό του στην Βρετανία - Έστειλε γυμνές φωτογραφίες του στην μητέρα του
Στην 24χρονη επιβλήθηκε κοινοτική ποινή 12 μηνών με 200 ώρες κοινωνικής εργασίας, να καταβάλει στον πρώην της αποζημίωση ύψους 600 λιρών, ενώ εκδόθηκε και περιοριστική εντολή που της απαγορεύει να επικοινωνήσει μαζί του
Βρετανική αστυνομία