Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Η ζωή με τον κορονοϊό στη Νέα Υόρκη: Εγκλωβισμένοι φοιτητές, φόβοι και κλειστά μαγαζιά

Η ζωή με τον κορονοϊό στη Νέα Υόρκη: Εγκλωβισμένοι φοιτητές, φόβοι και κλειστά μαγαζιά

Έκλεισαν πανεπιστήμια στην Αμερική, σφραγίστηκαν και οι φοιτητικές εστίες, με αποτέλεσμα οι Έλληνες σπουδαστές, από τη μια να αισθάνονται εγκλωβισμένοι και από την άλλη να είναι αναγκασμένοι να κάνουν το ταξίδι του “Οδυσσέα”, αφού η μοναδική αεροπορική εταιρία με απευθείας σύνδεση Νέα Υόρκη – Αθήνα, η Emirates, έχει αναστείλει τις πτήσεις της και όσοι ταξιδεύουν είναι αναγκασμένοι να έρχονται μέσω ενδιάμεσων σταθμών.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, η αναστολή της συγκεκριμένης πτήσης προκάλεσε μια αναταραχή, ωστόσο φοιτητές και γονείς χρειάζεται να δείξουν ψυχραιμία.

Click4more Κορονοϊός: Κι άλλοι νεκροί σε ΗΠΑ, Κίνα, Αίγυπτο και Νότια Κορέα! Κρούσματα και σε χώρες που δεν είχε… “ακουμπήσει”

“Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για να ταξιδέψει κάποιος προς την Ελλάδα. Ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιτίας του γεγονότος, ότι η Emitates ακύρωσε την διεξαγωγή της πτήσης από την περασμένη Παρασκευή, της μόνης απευθείας πτήσης που υπήρχε, μεταξύ Αθηνών και Νέας Υόρκης. Αυτό έχει δημιουργήσει κάποιες αναταράξεις, όμως οι επιβάτες επαναδρομολογούνται με άλλες εταιρίες ή με την πτήση της Emirates, που πετάει από Νέα Υόρκη για Ντουμπάι και από εκεί Αθήνα” εξηγεί ο γενικός πρόξενος και προσθέτει “επί του παρόντος δεν έχουμε κάποια εικόνα με άτομα που να έχουν ξεμείνει εδώ, διότι σήμερα για παράδειγμα είχαμε τουλάχιστον εννέα πτήσεις για Άμστερνταμ. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημίων έχει αναστείλει την λειτουργία τους και δυστυχώς έχουν κλείσει και τις φοιτητικές εστίες, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά ν’ αναγκάζονται να πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους, από τη στιγμή που δεν έχουν που να μείνουν. Το θέμα της διαμονής στην Αμερική είναι αρκετά ακριβό. Δεν υπάρχει λόγος πανικού”.

Όπως εξηγεί ο κ. Κούτρας οι εστίες στα περισσότερα πανεπιστήμια αυτό το διάστημα απολυμαίνονται, γιατί υπάρχει και η σκέψη στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη από τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, να λειτουργήσουν ως νοσοκομειακές μονάδες για τον κορονοϊό.

Αναφορικά για το πως έχει δημιουργηθεί η ζωή με τον φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού (σ.σ. σε ΗΠΑ και Καναδά καταγράφονται 4.126 κρούσματα και 70 θάνατοι), ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη περιγράφει: “Λαμβάνονται κάθε μέρα μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Εδώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι όπως στην Ευρώπη γιατί είναι σχεδόν ιδιωτικό με τεράστιο κόστος και ο κόσμος δεν προσφεύγει εύκολα στους γιατρούς και τα νοσοκομεία, γι’ αυτό και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θεωρητικά είναι μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό. Στην πραγματικότητα υπάρχει ο φόβος ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Click4more Κορονοϊός: Το 60% των πολιτών των ΗΠΑ δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας

Φαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων, γι’ αυτό και η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο Τραμπ. Όμως εδώ υπάρχει και το ομοσπονδιακό σύστημα που θέλει την κάθε πολιτεία να έχει την αυτονομία της και να μπορεί να λαμβάνει τα δικά της μέτρα, όπως και οι πόλεις. Το σύστημα είναι πιο αυτόνομο σε σχέση με την Ευρώπη”.

Με κλειστά μαγαζιά, θέατρα και τουριστικά αξιοθέατα η οικονομική ζωή φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στην “κατάψυξη”.

“Η οικονομική ζωή έχει “παγώσει” και δεν υπάρχει τρόπος να το περιορίσεις όλο αυτό. Χθες έγινε κάτι πρωτοφανές, καθώς είχαμε μια κοινή συνέντευξη τύπου τριών κυβερνητών: Νέας Υόρκης, Νιου Τζέρσεϊ και Κονέκτικατ (σ.σ. πολιτείες που συνδέονται μεταξύ τους). Ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, μπαρ, γυμναστηρίων, κινηματογράφων, θεάτρων, καζίνο” εξηγεί ο κ. Κούτρας και συνεχίζει “αυτό για πόλεις όπως η Νέα Υόρκη είναι κάτι πρωτοφανές. Όλα τα τουριστικά αξιοθέατα έχουν κλείσει, τα δικαστήρια έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Έχει αλλάξει η καθημερινότητα όλων μας. Μπαίνεις στα σούπερ μάρκετ και σε πιάνει η καρδιά σου, καθώς δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα”.

Όσο για την λειτουργία τον εκκλησιαστικών ναών: “Τα γραφεία της αρχιεπισκοπής Αμερικής, εδώ στη Νέα Υόρκη από σήμερα δεν λειτουργούν, οι ναοί θεωρητικά είναι ανοιχτοί. Μόνο η Μητρόπολη Σικάγου προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και έκλεισε και τους ναούς”.      

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις