Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η ζωή του Τζορτζ Μπους

Η ζωή του Τζορτζ Μπους

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1924 σε προάστιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας του, ο Πρέσκοτ, ήταν ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έγινε τραπεζίτης στην Γουόλ Στριτ και αντιπροσώπευσε το Κονέτικατ στην αμερικανική Γερουσία κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Πήγε για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, όμως στρατεύθηκε λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ και έγινε στα 18 του ο νεώτερος αεροπόρος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε το 1944 από τους Γιαπωνέζους πάνω από τον Ειρηνικό, επιβίωσε και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποπλοιάρχου.

Στις αρχές του 1945 παντρέυτηκε την Μπάρμπαρα Πιρς και τελείωσε τις σπουδές του, έκανε περιουσία με το πετρέλαιο στο Τέξας και άρχισε να δραστηριοποιείται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το 1967 άρχισε την πρώτη από τις δύο θητείες του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον, πριν διοριστεί πρεσβευτής στον ΟΗΕ το 1971 από τον πρόεδρο Νίξον.

Αφού ηγήθηκε του κόμματος εν μέσω του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ, διορίσθηκε από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορτ επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Κίνα και στη συνέχεια διηύθυνε τη CIA πριν παυθεί μετά την άνοδο στην εξουσία του Δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ.
Έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 1980, όμως την κούρσα κέρδισε ο Ρόναλντ Ρήγκαν, πριν τον επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του.


Διαδέχθηκε τον Ρήγκαν και έχασε την προεδρία από τον Μπιλ Κλίντον, καθώς η φράση του όχι άλλοι φόροι δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα λόγω της οικονομικής ύφεσης την περίοδο 1991-1992.
Αφού αποσύρθηκε μετά την ήττα του σε προάστιο του Χιούστον, όπου το διεθνές αεροδρόμιο φέρει το όνομά του, ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους έγινε το 2001 ο δεύτερος αμερικανός πρόεδρος μετά τον Τζον Άνταμς που είδε τον γιό του να γίνεται επίσης πρόεδρος: ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους διετέλεσε πρόεδρος από το 2001 έως το 2009 αφού ήταν επί πέντε χρόνια κυβερνήτης του Τέξας.


Λάτρης της ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο (είχα μάλιστα κάνει μία για να γιορτάσει τα 90 του χρόνια), ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους, ο οποίος επονομαζόταν επίσης «Μπους 41», για να διακρίνεται από τον γιό του, τον 43ο πρόεδρο, ήταν ο πιο ηλικιωμένος πρώην αμερικανός ηγέτης που βρισκόταν ακόμη στη ζωή, μια θέση που περνά τώρα στον κατά τρεις μήνες νεώτερό του Τζίμι Κάρτερ.
Εκτός από τον Τζορτζ τζούνιορ και τον Τζεμπ, κυβερνήτη της Φλόριντα από το 1999 έως το 2007 και αποτυχόντα υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2016, ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους απέκτησαν τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων μια κόρη που πέθανε σε μικρή ηλικία.
Τα τελευταία του χρόνια μετακινούνταν με αναπηρική πολυθρόνα εξαιτίας της νόσου του Πάρκινσον. Είχε εντούτοις μπορέσει να παρευρεθεί τον Απρίλιο 2018 στην κηδεία της συζύγου του, της Μπάρμπαρα, με την οποία έμεινε νυμφευμένος επί 73 χρόνια και η οποία έλεγε γι’ αυτόν πως ήταν το πρώτο αγόρι που είχε φιλήσει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις