Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιαπωνία: Εκτέλεσαν τον “εγκέφαλο” της επίθεσης με σαρίν στο Μετρό του Τόκιο – Video

Ιαπωνία σέκτα σαρίν Μετρό Τόκιο εκτέλεση
Φωτογραφία Αρχείου EPA

Η επίθεση με αέριο σαρίν στο Μετρό του Τόκιο τον Μάρτιο του 1995 είχε συγκλονίσει την Ιαπωνία και όλο τον κόσμο. 13 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους. Πίσω από την επίθεση ήταν η σέκτα Ομ Σινρικιό (Ανώτατη Αλήθεια). Σήμερα (06.07.2018) οι μνήμες “ξύπνησαν” και πάλι. Αιτία, η εκτέλεση του αρχηγού της σέκτας κι άλλων έξι μελών της.

Είναι σπάνιο στην Ιαπωνία να ανακοινώνεται η εκτέλεση ενός θανατοποινίτη. Όμως ο γκουρού της σέκτας, ο Σόκο Ασαχάρα, δεν είναι ένας οποιοσδήποτε θανατοποινίτης. Είναι ο άνθρωπος πίσω από τη φονική επίθεση με αέριο σαρίν στο Μετρό του Τόκιο. Μια επίθεση που 23 χρόνια μετά κανείς δεν έχει ξεχάσει.

Η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας κι άλλα κανάλια “έκοψαν” πρόγραμμα για να μεταδώσουν την έκτακτη είδηση της εκτέλεσης του γκουρού της σέκτας. Ο Σόκο Ασαχάρα είχε καταδικαστεί σε θάνατο μετά την επίθεση. Σήμερα, έγινε γνωστό ότι τον κρέμασαν. Δια απαγχονισμού εκτελέστηκαν κι άλλα έξι μέλη της σέκτας.

Ο Σόκο Ασαχάρα – Φωτογραφία αρχείου EPA

Περίμενε χρόνια την εκτέλεση

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η εκτέλεση ενός ή περισσότερων πρώην μελών της σέκτας. Η πιθανότητα να εκτελεστούν πρώην μέλη της θρησκευτικής και τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρείτο πως είχε αυξηθεί τελευταία, μετά τις μεταγωγές πολλών εξ αυτών.

Ο Σόκο Ασαχάρα (το πραγματικό του όνομα ήταν Τσιζούο Ματσουμότο) είχε καταδικαστεί σε θάνατο πριν από πολλά χρόνια και αφού η ποινή επικυρώθηκε, περίμενε την εκτέλεσή του. Στην εσχάτη των ποινών είχαν καταδικαστεί κι άλλοι 12 κατηγορούμενοι, επίσης μέλη της σέκτας.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Άλλα περίπου 190 μέλη της ίδιας σέκτας καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές για την επίθεση, που θεωρείται η χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Ιαπωνία.

Οι δίκες των μελών της οργάνωσης, ανάμεσά τους και του Ασαχάρα, διήρκεσαν πάνω από 10 χρόνια. Τελείωσαν μόλις τον Ιανουάριο φέτος, όταν η ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Κατσούγια Τακαχάσι για τον ρόλο του στην επίθεση στο μετρό επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Σόκο Ασαχάρα είχε δηλώσει αθώος και δεν κατέθεσε ποτέ. Μουρμούριζε διάφορα ακατάληπτα σχόλια στο δικαστήριο τα οκτώ χρόνια της δίκης του.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η σέκτα και η… Αποκάλυψη

Ο Ασαχάρα, δάσκαλος γιόγκας που ίδρυσε την Ομ το 1987, έλεγε πως οι ΗΠΑ θα εξαπέλυαν επίθεση στην Ιαπωνία και θα τη μετέτρεπαν σε ραδιενεργή ερημιά, καθώς και ότι ταξίδεψε στο μέλλον, στο 2006, και περιέγραφε πώς ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Στο απόγειο της δύναμής της, η σέκτα είχε 10.000 πιστούς στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, ανάμεσά τους απόφοιτους ορισμένων από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Αρκετοί ζούσαν σε ένα κοινόβιο στους πρόποδες του όρους Φούτζι, όπου η οργάνωση μελετούσε τις διδαχές του Ασαχάρα και επιτελούσε διάφορα απίθανα τελετουργικά, ενώ παράλληλα αποκτούσε ένα μεγάλο οπλοστάσιο, συμπεριλαμβανομένου αερίου σαρίν.

Φωτογραφία Reuters

Η επίθεση στο Μετρό του Τόκιο που σόκαρε την Ιαπωνία

Ήταν 20 Μαρτίου 1995 όταν τα μέλη της σέκτας «χτύπησαν» στο Μετρό του Τόκιο, σε ώρα αιχμής. Από την επίθεση με το αέριο σαρίν έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Άλλοι 6.300 υπέστησαν σοβαρά προβλήματα υγείας, σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα.

σέκτα Μετρό σαρίν Ιαπωνία
Φωτογραφία Reuters

Πολλά μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στην επίθεση. Είχαν τοποθετήσει τη μοιραία μέσα αέριο σε πέντε σημεία στο Μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Φωτογραφία Reuters

Η οργάνωση, που αναμείγνυε τον βουδιστικό και τον ινδουιστικό διαλογισμό με διδαχές περί αποκάλυψης, είχε κατασκευάσει στο εργαστήριο μεγάλες ποσότητες σαρίν, του νευροτοξικού αερίου που είχαν εφεύρει οι Ναζί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις