Ιδού το lockdown της Μαδρίτης! Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το μοντέλο που «ψήνεται» για την Αττική

Έλληνας που ζει στην Ισπανία μας “ξεναγεί” στο… απευκταίο. Εξηγεί αναλυτικά στο newsit.gr πώς ακριβώς λειτουργεί το lockdown στην Μαδρίτη, ένα μοντέλο στο οποίο ίσως “πατήσει” η κυβέρνηση αν η εικόνα στην Αττική δεν βελτιωθεί άμεσα και θεαματικά. Μάσκα παντού, αυστηρότατοι έλεγχοι, εφαρμογή… ιχνηλάτησης.

Εδώ και μέρες, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά πολλά, με την Αττική να αναδεικνύεται καθημερινά σε πρωταθλήτρια της λίστας των νέων μολύνσεων του “αόρατου εχθρού”.

Ως ακόμη μια απόδειξη, ήρθαν και τα κρούσματα της Τετάρτης, 23.09.2020, τα οποία συνολικά ήταν 358, με την πολυπληθέστερη Περιφέρεια της Ελλάδας, την Αττική, να καταγράφει 194 εξ αυτών και το σενάριο ενός lockdown να παραμένει σταθερά στην επικαιρότητα.

Click4more: Κορονοϊός: Τα επτά “αγκάθια” που θα κρίνουν το lockdown στην Αττική – Αναγκαία η χρήση μάσκας

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ειδικοί, επαναλαμβάνουν σταθερά τις τελευταίες ημέρες πως το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική σαφώς υπάρχει μεν, ως ύστατο μέτρο δε. Δεν έχουν κουραστεί να τονίζουν πως αν τηρηθούν πιστά τα ήδη επιβληθέντα μέτρα, τότε το… δεύτερο μέρος της καραντίνας μπορεί να αποφευχθεί. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν και οι πληροφορίες του newsit.gr, οι οποίες αναφέρουν ότι αυτή την ώρα (το τονίζουμε αυτή την ώρα, διότι αύριο… είναι μια άλλη μέρα και τα δεδομένα αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς) ειλημμένη απόφαση για lockdown δεν υπάρχει.

Ευχή όλων είναι τα νέα μέτρα να “πιάσουν τόπο”, τα κρούσματα -και κατ’ επέκταση οι διασωληνωμένοι- να μειωθούν και να μην χρειαστεί ένα νέο “κλείδωμα” στην Αττική.

Αττική όπως… Μαδρίτη;

Τι θα συμβεί όμως αν τελικά η κατάσταση δεν καλυτερεύσει και το lockdown αποτελεί μονόδρομο; Ό, τι πιο… χειροπιαστό υπάρχει για να εξεταστεί, είναι το παράδειγμα της Μαδρίτης, όπου η καραντίνα σε τοπικό επίπεδο επέστρεψε. Έτσι, το newsit.gr μίλησε με τον Μάριο Θεοφάνους, έναν Έλληνα που ζει στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Βαρκελώνη.

Ο ίδιος αναλύει το πώς λειτουργεί το lockdown στην ισπανική πρωτεύουσα, με τον περιορισμό των μετακινήσεων να είναι αυστηρότατος, την μάσκα υποχρεωτική παντού -όχι τώρα, αλλά από τότε που έληξε η πρώτη καραντίνα- τα μαγαζιά με “συρρικνωμένο” ωράριο και μια εφαρμογή που σε πληροφορεί αν βρέθηκες σε σημείο υψηλής επιδημιολογικής επικινδυνότητας.

Πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες ελπίζουμε όλοι να αποφύγουμε.

Μέχρι 6 άτομα οι συναθροίσεις στην Μαδρίτη

“Στη Μαδρίτη έχουν μειώσει τα άτομα που συγκεντρώνονται είτε σε σπίτι είτε σε εξωτερικό χώρο από 9 σε 6. Στους χώρους εστίασης, σινεμά και θέατρα έχει μειωθεί κατά 50% η χωρητικότητα και πλέον έχει μειωθεί το ωράριο στις 22:00 από τη 01:00 που ήταν παλαιότερα. Αυτό αφορά τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα. Για να το καταλάβουμε με τα ελληνικά δεδομένα, είναι σαν να έκλειναν έναν δήμο σαν το Περιστέρι η την Νέα Ιωνία”, τονίζει αρχικά.

Στην συνέχεια εξηγεί το πώς γίνεται ο έλεγχος για την κυκλοφορία των πολιτών στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί τοπικό lockdown: “Υπάρχει μια ηλεκτρονική λίστα που έχει η αστυνομία με την οποία ξέρουν ακριβώς πού μένει ο κάθε πολίτης στην ζώνη που βρίσκεται σε αποκλεισμό και έτσι ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από την περιοχή με εξαίρεση αν πρέπει να επισκεφθεί κάποιος τον γιατρό του ή την δουλειά του ή για τράπεζες ή για δημόσιες υπηρεσίες και έχει σχετική άδεια.

Click4more: Κοτανίδου: Αυτό είναι το σχέδιο δράσης για τις ΜΕΘ στην Αττική – video

Σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα υπάρχουν αστυνομικοί που ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο των πολιτών, κάνουν περιπολίες συνεχώς και το ίδιο ισχύει και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου μπορείς να μπεις αλλά αν δεν διαμένεις στη περιοχή τότε σου κόβουν πρόστιμο αξίας 3.000 ευρώ”.

Πόσο διαρκεί η καραντίνα στην Μαδρίτη – Η μάσκα είναι υποχρεωτική εδώ και μήνες

“Οι περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα μπαίνουν αρχικά για 14 μέρες και μετά ανάλογα τη περίπτωση διαμορφώνεται αυτό”, λέει ο κ. Θεοφάνους και συνεχίζει: “Η καθημερινότητα συνοδεύεται από τις μάσκες παντού από την ημέρα που βγήκαμε από την καραντίνα. Αυτό το μέτρο δεν άλλαξε ποτέ, ακόμα και μετά την καραντίνα που υπήρχε κανονικό ωράριο στα καταστήματα ή στα θέατρα δεν υπήρχε περιορισμός. Μάσκα φορούσαμε συνεχώς για να περπατήσεις στο δρόμο και την βγάζεις μόνο όταν κάτσεις κάπου.

Παραδείγματος χάριν όταν κάποιος επισκέπτεται ένα εστιατόριο φοράει τη μάσκα μέχρι να φτάσει στο τραπέζι και αν θέλει να επισκεφθεί την τουαλέτα ή αν θέλει να πάει να πληρώσει την ξανά φοράει ενώ την φοράμε και στην βόλτα μας έξω ή στα ΜΜΜ εκτός αν βρισκόμαστε την παραλία η για τρέξιμο, άθληση κλπ.

Ισπανία Μαδρίτη lockdown Αττική Ισπανία Μαδρίτη lockdown Αττική

Αν κάποιος δεν φοράει τη μάσκα το πρόστιμο είναι στα 150 ευρώ και του επιβάλλεται κάθε φορά που θα βρεθεί χωρίς μάσκα”.

Οι.. αρνητές της μάσκας

Όσο για το φαινόμενο των… αρνητών της μάσκας, αναφέρει πως “στην Βαρκελώνη δεν υπάρχει αυτό το κίνημα αλλά στην Μαδρίτη υπάρχουν πολλοί οπαδοί με το επιχείρημα ότι δεν έδρασε εγκαίρως το κράτος και δεν πήραν αρκετά περιοριστικά μέτρα ώστε να μην χρειάζεται η συνεχόμενη χρήση της μάσκας. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν τις θέλουν”.

Η εφαρμογή που σε ενημερώνει ότι βρέθηκε κοντά σε κάποιον που έχει κορονοϊό

Στην συνέχεια, ο Μάριος Θεοφάνους μιλά στο newsit.gr για την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σε… ειδοποιεί αν βρέθηκες κοντά σε κάποιον ο οποίος έχει προσβληθεί από τον φονικό ιό.

Click4more: Κορονοϊός: Προειδοποίηση σοκ από τον κορυφαίο Γερμανό λοιμωξιολόγο!

“Αυτή είναι μια εφαρμογή που έφτιαξε η κυβέρνηση και υπάρχει εδώ και κάποιους μήνες. Το χρησιμοποίησαν δοκιμαστικά και έφερε πολύ καλά αποτελέσματα γιατί έτσι μπόρεσε να εντοπίσει και ιχνηλατήσει τα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα”, σημειώνει αρχικά, εξηγώντας ακριβώς πώς λειτουργεί: “Είναι μια απλή εφαρμογή που την κατεβάζουν οι πολίτες στο κινητό τους και λειτουργεί με το bluetooth και όσοι πιο πολλοί πολίτες το έχουν κατεβάσει τόσο πιο εύκολα βρίσκουν τις ισχυρές εστίες με τα κρούσματα. Αν την έχω κατεβάσει μου στέλνει η εφαρμογή ειδοποίηση που μου λέει ότι βρέθηκα σε κάποιο χώρο που κάποιος κοντινός μου βρέθηκε θετικός στον ιό, όποτε μου προτείνει να μπω σε καραντίνα στο σπίτι για κάποιες μέρες και να κάνω το τεστ.

Ισπανία Μαδρίτη lockdown Αττική Ισπανία Μαδρίτη lockdown Αττική

Δεν ενημερώνει για τα στοιχεία του ανθρώπου με τον οποίο βρέθηκες κοντά και είχε τον ιό, αλλά μόνο ότι βρέθηκες κοντά στο σημείο που ήταν κάποιος με κορονοϊό. Αυτό σε ενημερώνει χωρίς να βάλεις προσωπικά σου στοιχεία, απλά πρέπει να έχεις ανοιχτό το bluetooth και σου έρχεται ενημέρωση κάθε βδομάδα που σου λέει για παράδειγμα αν βρέθηκες ή όχι σε περιοχή με αυξημένη επικινδυνότητα”.

Ο ίδιος πάντως τονίζει πως αν τελικά προσβληθείς από τον ιό, πρέπει να ενημερώσεις την εφαρμογή, συνεπώς η όλη λειτουργία της έγκειται και στην ατομική ευθύνη του καθενός…

Πότε και πώς αυξήθηκαν τα κρούσματα

Τέλος, αναφερόμενος στο πώς έγινε… η έκρηξη, ο ίδιος τονίζει στο newsit.gr: “Οι περιοχές που αυξήθηκαν ήταν κυρίως η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα, που ήταν αυξημένου τουρισμού περιοχές. Μετά την επιστροφή των πολιτών ήταν και στη Μαδρίτη και με το άνοιγμα των σχολείων τότε αυξήθηκαν τα κρούσματα αλλά και αυτό σε συγκεκριμένες περιοχές.

Click4more: Γώγος: Γίνεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε δεύτερο lockdown (video)

Τα νησιά που δέχθηκαν επισκέπτες μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες όπως για παράδειγμα η Μαγιόρκα, ενώ και η Ίμπιζα επίσης διανύει μια βδομάδα καραντίνας.

Ακούστε όλα όσα λέει ο Μάριος Θεοφάνους στο newsit.gr

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία στη Σουηδία: Διπλασιάστηκαν οι ασθενείς στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία στη Σουηδία: Διπλασιάστηκαν οι ασθενείς στις ΜΕΘ

Η Σουηδία, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν ακολούθησε τον γενικό κανόνα για αυστηρά μέτρα και lockdown προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού, ... Διαβάστε περισσότερα
Ινδία: 36.470 κρούσματα και 488 νεκροί από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Ινδία: 36.470 κρούσματα και 488 νεκροί από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 36.470 τις προηγούμενες 24 ώρες, φτάνοντας τα 7.946.429, όπως δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το ομοσπονδιακό υπουργείο ... Διαβάστε περισσότερα
Αφγανιστάν: 2 νεκροί και 25 τραυματίες από έκρηξη στην Χοστ

Αφγανιστάν: 2 νεκροί και 25 τραυματίες από έκρηξη στην Χοστ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα τοποθετημένη σε αυτοκίνητο και κατόπιν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον βάσης των ειδικών δυνάμεων της ... Διαβάστε περισσότερα
Πακιστάν: Έκρηξη βόμβας σε Ισλαμικό σχολείο – Τουλάχιστον 7 νεκροί και 70 τραυματίες

Πακιστάν: Έκρηξη βόμβας σε Ισλαμικό σχολείο – Τουλάχιστον 7 νεκροί και 70 τραυματίες

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εβδομήντα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα τοποθετημένη σε μαντράσα (ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο) στην πόλη Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Αστυνομικοί έκαναν λόγο ... Διαβάστε περισσότερα
Νίκη Τραμπ με το βλέμμα στις… εκλογές – Ορκίστηκε η εκλεκτή του για το Ανώτατο Δικαστήριο

Νίκη Τραμπ με το βλέμμα στις… εκλογές – Ορκίστηκε η εκλεκτή του για το Ανώτατο Δικαστήριο

Πήρε την ψήφο από τη Γερουσία (έστω και οριακά), «έτρεξε» στον Λευκό Οίκο, ορκίστηκε και όλα είναι… έτοιμα. Η (ακραία για κάποιους) συντηρητική Έιμι Κόνι ... Διαβάστε περισσότερα