Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Ιερουσαλήμ: Αμερικανός τουρίστας κατέστρεψε αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα σε μουσείο, διότι τα θεωρούσε βλάσφημα

Ιερουσαλήμ: Αμερικανός τουρίστας κατέστρεψε αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα σε μουσείο, διότι τα θεωρούσε βλάσφημα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Γης μαδιάμ τα έκανε σε ισραηλινό μουσείο της Ιερουσαλήμ Αμερικανός βάνδαλος και μάλλον ανισσόροπος τουρίστας, ο οποίος κατέστρεψε αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα με ένα ραβδί, επειδή τα θεώρησε βλάσφημα.

Ο 40χρονος θεωρούσε ότι τα αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα που ήταν στο ισραηλινό μουσείο  της Ιερουσαλήμ παραβίαζαν την Τορά, τον εβραϊκό ιερό νόμο που παρέδωσε ο Μωυσής στους Ισραηλίτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ο 40χρονος συνελήφθη χθες (5.10.2023) με την κατηγορία ότι κατέστρεψε δύο από τα αρχαία ρωμαϊκά εκθέματα.

Ο λόγος για δύο αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το ένα μάλιστα απεικόνιζε τη θεά Αθηνά.

«Το ένα άγαλμα είναι μια μαρμάρινη απεικόνιση της θεάς Αθηνάς που βρέθηκε σε ανασκαφές στην πόλη Μπέιτ Σεάν (η αρχαία Σκυθόπολη) τη δεκαετία του ’60. Το δεύτερο άγαλμα απεικονίζει έναν γρύπα, μυθολογικό πλάσμα που συμβόλιζε τη θεϊκή υπόσταση την περίοδο του ρωμαϊκού παγανισμού. Αυτό το άγαλμα είχε ανακαλυφθεί στη Νεγκέβ» δήλωσε ο Eli Escusido, επικεφαλής της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Οι Times του Ισραήλ αναδημοσίευσαν μια φωτογραφία που έδωσε στο φως το Μουσείο της Ιερουσαλήμ και δείχνει το ραβδί που φέρεται να κρατούσε ο ύποπτος και με το οποίο πιστεύεται ότι χτυπούσε τα αγάλματα.

«Πρόκειται για μια σοκαριστική περίπτωση καταστροφής πολιτισμικής κληρονομιάς. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα αυτού του είδους οι ενέργειες από θρησκευτικούς εξτρεμιστές» δήλωσε σχετικά με το περιστατικό ο επικεφαλής της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Σε ανακοίνωσή του, το μουσείο χαρακτήρισε «σοβαρή» και «ανησυχητική» την επίθεση, αλλά τόνισε ότι η λειτουργία του δεν θα διαταραχθεί.

Τα αγάλματα έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο συντήρησης του μουσείου προκειμένου ειδικοί να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις