Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ηγέτης του Ντονέτσκ: Θέλουμε να διευθετήσουμε τα σύνορα – Θα κερδίσουμε με τη βοήθεια της «μεγάλης Ρωσίας»

Ηγέτης του Ντονέτσκ: Θέλουμε να διευθετήσουμε τα σύνορα – Θα κερδίσουμε με τη βοήθεια της «μεγάλης Ρωσίας»

Ο φιλορώσος ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα πως θέλει να διευθετήσει ειρηνικά τα σύνορά της με την Ουκρανία αλλά… με τις «πλάτες» της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα ο Ντενίς Πουσίλιν, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ουκρανία, πρόσθεσε όμως σε συνέντευξη Τύπου πως η κατάσταση στη μακρόχρονη σύγκρουσή τους έχει γίνει κρίσιμη και οι αυτονομιστές θα κερδίσουν με υποστήριξη από τη «μεγάλη Ρωσία».

«Η επιθετικότητα από την ουκρανική πλευρά αυξάνεται», υποστήριξε ο Πουσίλιν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι στήνει «προκλήσεις» και προκαλεί απώλειες αμάχων, κάτι που όμως διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Ουκρανία.

Ο Πουσίλιν είπε πως η απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ήταν απαραίτητη ώστε να μπορέσει ο στρατός των αυτονομιστών να επικεντρωθεί στην προάσπιση των συνόρων της περιοχής τους.

Μιλώντας δίπλα στον Πουσίλιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στη Ρωσία, είπε πως καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης από τη Ρωσία.

Ο Τουρτσάκ είπε πως δεν είναι πιθανό να καταστεί δυνατό να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος στον Πουσίλιν «υποσχέθηκε» πως η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον «λαό της».

Ο Τουρτσάκ πρόσθεσε πως ο ρωσικός στρατός δεν θα εισέλθει στις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές της Ουκρανίας,  παρά μόνο αν του ζητηθεί να το κάνει από τους αυτονομιστές ηγέτες εκεί.

Τόσο το στέλεχος του ρωσικού κυβερνώντος κόμματος, όσο και ο ηγέτης του Ντονέτσκ είπαν στους δημοσιογράφους πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη παρουσία στις αποσχισθείσες περιοχές, παρά τις κατηγορίες της Δύσης πως η Μόσχα έχει συγκαλυμμένη στρατιωτική παρουσία εκεί επί χρόνια.

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Reuters είδε σειρές στρατιωτικών οχημάτων περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης νωρίς χθες, Τρίτη, στα περίχωρα του Ντονέτσκ. Ρεπόρτερ του Reuters είδε περίπου πέντε άρματα μάχης σε σειρά στην άκρη της πόλης και άλλα δύο σε άλλο σημείο της πόλης. Κανένα διακριτικό δεν ήταν εμφανές.

Ο Πουσίλιν είπε στους δημοσιογράφους πως οι αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς δεν βρίσκονται στο σημείο να προσπαθούν να διευρύνουν το έδαφός τους και «θα προτιμούσαν να επιλύσουν οποιαδήποτε θέματα οριοθέτησης των συνόρων με την Ουκρανία ειρηνικά».

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις