Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Ημέρα της Γης 2023: Καμπανάκι κινδύνου για το περιβάλλον

Ημέρα της Γης 2023: Καμπανάκι κινδύνου για το περιβάλλον

Σήμερα, Σάββατο 22 Απριλίου 2023, γιορτάζεται η Ημέρα της Γης 2023, ενώ η πρώτη φορά που γιορτάστηκε ήταν στις 22 Απριλίου του 1970, στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε η ιδέα για μια ετήσια, μαζική κινητοποίηση, αποκλειστικά με οικολογικά αιτήματα.

Kάθε χρόνο αυτή η τόσο σημαντική ημέρα, η Ημέρα της Γης, γιορτάζεται στις 22 Απριλίου, με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 και την τοποθέτησή του σε Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εντούτοις, η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.

Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, εδώ και 50 έτη σε όλον τον κόσμο,πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης. Μέχρι σήμερα, ένα δισεκατομμύριο πολίτες εκδηλώνουν την ευαισθητοποίησή τους για το κοινό μας σπίτι, τη Γη.

Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, αυτή γη μάς θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε και να την υπερασπιστούμε – είναι το σπίτι μας, ο ξενιστής μας, μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου από την υπεραλίευσης και την μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας.

Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις