Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ινδία: Lockdown στο Νέο Δελχί τα Σαββατοκύριακα – Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού

Ινδία: Lockdown στο Νέο Δελχί τα Σαββατοκύριακα – Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού

Lockdown στα Σαββατοκύριακα ανακοίνωσε η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριουάλ ανακοίνωσε ότι μολύνθηκε από κορονοϊο, μία ημέρα αφού μίλησε σε προεκλογική εκστρατεία χωρίς να φορά μάσκα.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν σε όλη τη χώρα 37.379 κρούσματα και πέθαναν 124 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της covid-19.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, καθώς η πιο μετάλλαξη Όμικρον υποσκελίζει ταχύτατα τη Δέλτα και γίνεται πλέον κυρίαρχη, ειδικά στην πρωτεύουσα. Ωστόσο οι ινδικές αρχές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νοσηλειών δεν έχει αυξηθεί προς το παρόν.

Στο Νέο Δελχί καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα covid-19 και ο αναπληρωτής επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Μανίς Σισόντια δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και αναρρώνουν γρήγορα, οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους τα Σάββατα και τις Κυριακές προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Παράλληλα τις εργάσιμες ημέρες οι περισσότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το μισό προσωπικό τους εργάζεται από το σπίτι, πρόσθεσε ο ίδιος. Εξάλλου ζήτησε από όσους ασθενούν ήπια να παραμένουν σπίτια τους, εφόσον αυτό είναι δυνατό, ώστε τα νοσοκομεία να αναλαμβάνουν τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Νόσησε μετά από συγκέντρωση που δε φορούσε κανείς μάσκα

Ο Κερζιουάλ, που μίλησε σε προεκλογική εκστρατεία στο κρατίδιο Ουταραχάντ, ανέφερε στο Twitter ότι βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του με ήπια συμπτώματα, ενώ ζήτησε από τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή τις τελευταίες ημέρες να πράξουν το ίδιο και να υποβληθούν σε τεστ για covid-19.

Ούτε ο Κερζιουάλ ούτε οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν μαζί του στην προεκλογική συγκέντρωση φορούσαν μάσκες.

Ο χρήστης του Facebook Αμπισέχ Σινγκ ανήρτησε ένα μήνυμα στην επίσημη σελίδα του Κερζιουάλ, ζητώντας από τον πρωθυπουργό του Νέου Δελχί να αναλογιστεί τη συμπεριφορά του. “Προσπάθησε τον χρόνο που θα είσαι σε απομόνωση να παρακολουθήσεις τα δικά σου βίντεο για το πώς κάποιος πρέπει να είναι προσεκτικός, να φορά μάσκα και να αποφεύγει τους δημόσιους χώρους με συνωστισμό”, έγραψε.

Οι τεράστιες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην Ινδία συνέβαλαν στη ραγδαία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, με τη χώρα να καταγράφει καθημερινά την άνοιξη εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα covid-19.

Εκλογές σε πολλά κρατίδια και φόβοι για τα χειρότερα

Καθώς επίκεινται εκλογές σε πολλά κρατίδια στην Ινδία επιστήμονες και πολίτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην εξέλιξη της επιδημίας οι μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου, δικαστήριο στο πιο πολυπληθές κρατίδιο της Ινδίας, το Ουτάρ Πραντές, έχει ζητήσει από τις αρχές να καθυστερήσουν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συστήσει στις τοπικές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών όταν περισσότερο από το 5% των διαγνωστικών τεστ είναι θετικό. Στο Νέο Δελχί το όριο αυτό ξεπεράστηκε χθες Δευτέρα, όταν το 6% των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν θετικό.

Συνολικά το ποσοστό θετικότητας στην Ινδία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τις αρχές Νοεμβρίου για να φτάσει σήμερα το 3,24% και ήδη κάποιες πόλεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία των σχολείων.

Με 482.017 θανάτους επί συνόλου 34,96 εκατ. καταγεγραμμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος του 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις