Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ινδία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν οικολόγους διαδηλωτές

Ινδία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν οικολόγους διαδηλωτές

Πυρ ενάντια σε συγκεντρωμένο πλήθος άνοιξαν άνδρες της ινδικής αστυνομίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δώδεκα διαδηλωτές. Συμμετείχαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τη λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής χαλκού, που καταγγέλλουν ότι μολύνει το περιβάλλον.

Στο αίμα καταπνίγηκε μία διαμαρτυρία στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας για ένα εργοστάσιο που φέρεται ότι μολύνει το περιβάλλον. Τουλάχιστον δώδεκα διαδηλωτές έπεσαν νεκροί στη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συγκέντρωση με αίτημα το κλείσιμο του εργοστασίου χαλκού της εταιρείας Sterlite Copper, θυγατρικής βρετανικού κολοσσού, πήρε βίαιη τροπή. Ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περίπου εκατό αυτοκίνητα, πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας κι επιτέθηκαν στα κτίρια των τοπικών αρχών.

“Έχουμε επιβεβαιώσει ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Δεν αποκλείεται ο απολογισμός να αυξηθεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματικός της αστυνομίας. Αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν ότι ήταν αδύνατο να διαλυθεί το πλήθος των 5.000 συγκεντρωμένων και αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν αληθινές σφαίρες. Σύμφωνα με τις αρχές, είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Εργοστάσιο “κόκκινο πανί”

Η λειτουργία του εργοστασίου συναντά έντονη αντίσταση από μέρους των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια. Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς η Sterlite επιδίωκε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του, που εκπνέει στα τέλη της χρονιάς. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το εργοστάσιο μολύνει το περιβάλλον, τη γη και τους υδροφόρους ορίζοντες της πόλης.

Το εργοστάσιο είχε κλείσει από τις αρχές για σύντομο διάστημα το 2013 εξαιτίας μιας διαρροής αερίου και η ινδική δικαιοσύνη δεν επέτρεψε την επανέναρξη της λειτουργίας του. Το τρέχον διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης.

Έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα διέταξε ο Ενταπάντι Κ. Παλανισουάμι, πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, ωστόσο έσπευσε να υπερασπιστεί τις ενέργειες των αστυνομικών. Ο Ραχούλ Γκάντι, ο πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου (αντιπολίτευση), μίλησε για ένα “ωμό παράδειγμα κρατικής τρομοκρατίας”: “οι συμπολίτες μας δολοφονήθηκαν επειδή διαδήλωναν εναντίον της αδικίας”, ανέφερε μέσω Twitter.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις