Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ινδία: Διασώθηκαν όλοι οι εργάτες που παγιδεύτηκαν επί 16 ημέρες στα συντρίμμια σήραγγας

Ινδία: Διασώθηκαν όλοι οι εργάτες που παγιδεύτηκαν επί 16 ημέρες στα συντρίμμια σήραγγας
Φωτογραφία Reuters

Όλοι οι εργάτες γης διασώθηκαν από τα συντρίμμια της σήραγγας στην Ινδία, μέσα στα οποία είχαν παγιδευτεί εδώ και 16 ημέρες. Πανηγυρισμοί ξέσπασαν έξω από το τούνελ, εκεί όπου έχουν μαζευτεί οι διασωστικές Αρχές και οι κάμερες των ΜΜΕ.

Μέσα στα συντρίμμια της σήραγγας στην Ινδία είχαν παγιδευτεί 41 εργάτες από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, 16 ημέρες μετά. Σύμφωνα με το BBC, έχουν ήδη απελευθερωθεί οι 22 εργάτες – μέχρι τις 17:06 (ώρα Ελλάδας) – και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βγουν σώοι και αβλαβείς και οι υπόλοιποι.

«Ο πρώτος βγήκε», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος των ομάδων διάσωσης, ο οποίος βρισκόταν έξω από τη σήραγγα, μήκους 4,5 χιλιομέτρων, στο βόρειο κρατίδιο Ουταράχαντ. Σύμφωνα με τις Αρχές του κρατιδίου Ουταράχαντ, όλοι οι εργάτες διασώθηκαν από τα συντρίμμια περίπου στις 17:23 (ώρα Ελλάδας).

Ασθενοφόρα με αναμμένες τις σειρήνες τους βρίσκονται παρατεταγμένα στην είσοδο της σήραγγας προκειμένου να μεταφέρουν τους εργάτες σε ένα νοσοκομείο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων.

Από τις 12 Νοεμβρίου που κατέρρευσε η υπό κατασκευή υπόγεια οδική σήραγγα, οι επιχειρήσεις διάσωσης ήταν περίπλοκες και καθυστερούσαν από την πτώση συντριμμιών και τις διαδοχικές βλάβες των γεωτρύπανων, ζωτικής σημασίας για τη διάσωση των εργατών.

Οι 41 εργάτες έχουν διατηρηθεί στη ζωή για δύο εβδομάδες χάρη στην τροφοδοσία τους με αέρα, τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα μέσω αγωγού από τον οποίο οι διασώστες πέρασαν και ενδοσκοπική κάμερα.

Αυτή επέτρεψε στις οικογένειές τους να τους δουν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της υπό κατασκευή οδικής σήραγγας.

Η σήραγγα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Char Dham, κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενός από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που στοχεύει να συνδέσει τέσσερις τόπους προσκυνήματος μέσω ενός οδικού δικτύου έκτασης 890 χιλιομέτρων.

Οι Αρχές δεν έχουν αναφέρει τι ακριβώς προκάλεσε την κατάρρευση, όμως στην περιοχή καταγράφονται συχνά κατολισθήσεις, σεισμοί και πλημμύρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC, Reuters και AFP / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις