Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ινδία: Κάθε λεπτό, τόσο λιώνουν οι παγετώνες!

Ινδία: Κάθε λεπτό, τόσο λιώνουν οι παγετώνες!
Twitter

Η Ινδία φιλοξενεί κάποια από τα υψηλότερα βουνά και παγετώνες της Γης. Στη σάουνα που μετέτρεψε τον πλανήτη ο άνθρωπος, κάθε 60” οι μεγάλοι παγετώνες στην υποήπειρο χύνουν λίγα κυβικά μέτρα “ιδρώτα”.

Ο Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης Ντίλον Μαρς (Dillon Marsh) συνδύασε φωτογραφία και συνθετική εικόνα για να οπτικοποιήσει την απώλεια που υφίστανται οι παγετώνες στην Ινδία.

Ως λεζάντα της κάθε εικόνας του, ο Μαρς βάζει το όνομα του κάθε παγετώνα και τον αριθμό των κυβικών μέτρων που λιώνουν σε αυτόν κάθε λεπτό, κάθε μισή ώρα και κάθε ώρα.

Ινδία: Λιώνουν οι παγετώνες

“Έχω συλλέξει στοιχεία από επιστημονικές ανακοινώσεις για να υπολογίσω τον ρυθμό με τον οποίον χάνουν μάζα ορισμένοι παγετώνες. Χρησιμοποιώντας συνθετική εικόνα δημιούργησα μοντέλα πάγου σε κλίμακα ακριβείας, και τα τοποθέτησα σε τυπικά ανθρώπινα περιβάλλοντα” εξήγησε ο Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης.

Η σειρά έργων του με τίτλο “Counting the costs” δεν είναι η πρώτη σειρά με τέτοια διάσταση. Στη σειρά του “For what it’s worth”, η οποία προηγήθηκε, ο Ντίλον Μαρς οπτικοποίησε το κόστος ενός άλλου ανθρώπινου φαινομένου, αυτού της εξόρυξης: σφαίρες από χαλκό, από χρυσό, από λευκόχρυσο.

Και στις δύο σειρές έργων είναι πρόδηλη η θυσία, το κέρδος, η απώλεια. Και οι δύο σειρές αποκαλύπτουν ότι η ποσότητα την οποία χάνουμε ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από αυτή που κερδίζουμε από κάποιες συμπεριφορές μας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις