Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ινδία: Μικρές ελπίδες αλλά και ανησυχία για τον «ανύπαρκτο» εμβολιασμό

Ινδία: Μικρές ελπίδες αλλά και ανησυχία για τον «ανύπαρκτο» εμβολιασμό

Ισχνές ελπίδες δημιουργούνται στην Ινδία για αποκλιμάκωση της κατάστασης με τον κορονοϊό, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η έλλειψη εμβολίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Στην Ινδία έχει εμβολιαστεί μετά βίας το 3% του 1,3 δισεκ. κατοίκων, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 10 χωρών με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού. Το γεγονός αυτό καθιστά τη χώρα και το ανεπαρκώς εξοπλισμένο υγειονομικό της σύστημα ευάλωτα σε ένα πιθανό τρίτο κύμα, όπως λένε ειδικοί.

Το Serum Institute of India, που προμηθεύει το εμβόλιο της AstraZeneca, και η τοπική εταιρία Bharat Biotech, που προμηθεύει το Covaxin, έχουν πει ότι αυξάνουν την παραγωγή αλλά καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις στις προμήθειες σε σχέση με τα εκατομμύρια δόσεις που χρειάζεται η Ινδία.

Σήμερα, η χώρα ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 196.427 νέα κρούσματα κορονοϊού, η μικρότερη ημερήσια αύξηση μολύνσεων από τις 14 Απριλίου και λιγότερο από τα μισά συγκριτικά με το υψηλό επίπεδο των 414.188 κρουσμάτων που καταγράφηκε στις 7 Μαΐου. Ο συνολικός επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 26,95 εκατ.

Σοβαρές ανησυχίες ότι δεν αναφέρονται οι μεταλλάξεις

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι πολλές νέες μολύνσεις δεν αναφέρονται, λόγω της ανεπάρκειας διαγνωστικών τεστ στις αγροτικές περιοχές, όπου ο ιός έχει εξαπλωθεί περισσότερο σε σχέση με τις πόλεις.

Οι θάνατοι λόγω κορονοϊού ανήλθαν σε 3.511 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία πριν από ένα και πλέον χρόνο σε 307.231, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό υποεκτιμά σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πραγματικό απολογισμό καθώς μετριούνται μόνο όσοι έχουν βρεθεί θετικοί, ενώ πολλά θύματα δεν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ.

Το μοντέλο υπερβάλλουσας θνητότητα του περιοδικού Economist εκτιμά ότι έως τώρα περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορονοϊού στην Ινδία, πολλοί περισσότεροι σε σχέση με τους 590.240 νεκρούς στις ΗΠΑ, που είναι η χειρότερο πληγείσα χώρα με βάση τους επίσημους απολογισμούς.

Ενέργειες για έκτακτες προμήθειες

Βρισκόμενες σε απόγνωση, οι κυβερνήσεις αρκετών ινδικών κρατιδίων, ακόμα και οι αρχές πόλεων όπως η Βομβάη, έχουν ξεκινήσει διεθνείς διαγωνισμούς ή βολιδοσκοπούν εταιρίες όπως η Pfizer, η Moderna και η Johnson and Johnson για έκτακτες προμήθειες.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Νέο Δελχί Μανίς Σισόντια δήλωσε πως τρεις εταιρίες τους είπαν πως είναι σε επαφή με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας και ότι δεν θα έχουν συναλλαγές με τις αρχές των κρατιδίων. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για κακοδιαχείριση των προμηθειών εμβολίων και για βραδύτητα στις διαδικασίες εξασφάλισης των απαραίτητων προμηθειών για τη χώρα.

Το βόρειο κρατίδιο Πουντζάμπ επίσης είπε το σαββατοκύριακο ότι οι προσπάθειές του να προμηθευτεί απευθείας εμβόλια απορρίφθηκαν από τις ξένες εταιρίες παρασκευής των σκευασμάτων. Το ορεινό κρατίδιο Ουταρακάντ παρέτεινε τον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια εμβολίων έως το τέλος του μήνα καθώς δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις