Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ινδία: Τοξικό νέφος «σκεπάζει» το Νέο Δελχί – Μαθητές έμειναν σπίτι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ινδία: Τοξικό νέφος «σκεπάζει» το Νέο Δελχί – Μαθητές έμειναν σπίτι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα στην Ινδία και ένα τοξικό νέφος έχει καλύψει το Νέο Δελχί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μάλιστα κράτησε στα σπίτια τους πολλούς μαθητές και δεν επέστρεψαν στο σχολείο τους, τα οποία άνοιξαν εκ νέου σήμερα στο πλαίσιο χαλάρωσης των περιορισμών για τον κορονοϊό. 

Το Νέο Δελχί έχει τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες χωρών, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά άσχημες. «Η μόλυνση στο Δελχί είναι επικίνδυνη. Εμείς ως γονείς φοβόμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο», έγραψε στο Twitter ένας από τους γονείς, ο Καμλές Σάρμα.

Tα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα στην πρωτεύουσα της Ινδίας αυξήθηκαν εκεί ξεπερνώντας σήμερα το όριο ασφαλείας κατά περισσότερες από 14 φορές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αέρα (AQI).

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στη Νόιντα, μια περιοχή κοντά στο Νέο Δελχί, έφθασε σήμερα στο 718 σε μια κλίμακα που φθάνει έως το 500.

Για να θεωρηθεί ασφαλής ο αέρας, ο δείκτης θα πρέπει να είναι κάτω από 50. Σήμερα στο Νέο Δελχί ο δείκτης έφθανε στο 385, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο 451.

Σε άλλα τμήματα του Νέου Δελχί η ποιότητα του αέρα κυμαίνεται από 303 έως 626.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Ποιότητας του Αέρα για το Δελχί αξιολογεί το επίπεδο της μόλυνσης του αέρα στο Νέο Δελχί ως κακό, το οποίο είναι το τέταρτο από έξι πιθανά επίπεδα μόλυνσης.

Η ποιότητα του αέρα είναι πιθανόν να βελτιωθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά αναμένεται να παραμείνει εντός της κατηγορίας «κακή έως πολύ κακή».

Δείτε βίντεο:

Μαθητές έμειναν σπίτι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ενώ κάποια σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα για τους μεγαλύτερους μαθητές, οι μαθητές κάτω των 14 ετών ξεκίνησαν σήμερα στο πλαίσιο ενός κλιμακωτού εκ νέου ανοίγματος. Πολλά σχολεία ανέφεραν μικρή προσέλευση μαθητών κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των μαθημάτων εξαιτίας των φόβων των γονέων για την κακή ποιότητα του αέρα και τους κινδύνους από τον κορονοϊό.

«Μετά την COVID, η μόλυνση έχει αναχθεί σε βασική απειλή για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γονέων, ο Ασόκ Αγκαρουάλ, εκφράζοντας απόγνωση για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επιβολή μέτρων προς την βελτίωση του αέρα στο Νέο Δελχί.

Δείτε βίντεο:

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο

Τα αερομεταφερόμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν καρδιοαγγειακές νόσους και νόσους του αναπνευστικού, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην Ινδία ο τοξικός αέρας σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο.

Η σφοδρή επιδείνωση της ποιότητας του αέρα κατά την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από την παραβίαση από αγρότες της απαγόρευσης του καψίματος καλαμιών σε αγροτικές πολιτείες που περικλείουν την πρωτεύουσα και από την αδιαφορία που επιδεικνύουν πολίτες για την απαγόρευση της χρήσης πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό του Ντιβάλι, της ινδουϊστικής γιορτής των φώτων.

Με την έναρξη του φθινοπώρου η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί, που θεωρείται μια από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες στον κόσμο, επιδεινώνεται.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι αγρότες καίνε καλάμια στα χωράφια τους γύρω από το Νέο Δελχί και στις γειτονικές πολιτείες και αυτός ο καιρός προκαλεί μόλυνση του αέρα στην πρωτεύουσα. Οι ίδιοι οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να καίνε τα υπολείμματα των φυτών στα χωράφια τους καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα για να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σχεδόν το 80% των οικογενειών στην περιοχή του Δελχί, με πληθυσμό περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, ανέφεραν προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, δύσπνοιες και καταρροή εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα, σύμφωνα με μια έρευνα σε δείγμα 34.000 ερωτηθέντων που διενήργησε η ιδιωτική εταιρεία Local Circles.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις