Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ινδία: Χαλαρώνουν όλο και περισσότερο τα μέτρα ενώ οι θάνατοι από κορονοϊό… εκτινάσσονται

Ινδία: Χαλαρώνουν όλο και περισσότερο τα μέτρα ενώ οι θάνατοι από κορονοϊό… εκτινάσσονται

Πολλά κρατίδια στην Ινδία χαλάρωσαν σήμερα τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε κι άλλο, ωστόσο υπάρχει έξαρση και πάλι στους θανάτους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει κατά της πλήρους επανέναρξης όλων των δραστηριοτήτων διότι η Ινδία έχει εμβολιάσει μόλις το 5% των περίπου 950 εκατομμυρίων ενηλίκων της χώρας με τις απαραίτητες δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στον κορονοϊό.

70.421 κρούσματα αλλά σχεδόν 4.000 θάνατοι

Ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων στην Ινδία έφτασε στην κορύφωσή του τον Μάιο, με περίπου 400.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, όμως σήμερα ανακοινώθηκαν μόνο 70.421, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 3.921 νέοι θάνατοι από κορονοϊό και την Κυριακή ξεπέρασαν τις 4.000, κάτι που μόνο θετικό δεν είναι.

Η Ινδία έχει καταγράψει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, με 29,51 εκατομμύρια μολύνσεις και 374.305 θανάτους.

Σήμερα οι αρχές στο Νέο Δελχί επέτρεψαν την επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, όπως μπαρ, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, κινηματογράφοι και πάρκα παραμένουν κλειστά.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της ινδικής πρωτεύουσας Αρβίντ Κεζιριουάλ δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα οι αρχές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τις αγορές και τα εστιατόρια.

«Αν δούμε τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται, θα χρειαστεί να επιβάλουμε και πάλι αυστηρούς περιορισμούς», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Κυριακή.

Τα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί δυσκολεύθηκαν τον Μάιο να βρουν αρκετές κλίνες αλλά και οξυγόνο για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν με covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε ραγδαία άνοδο. Ωστόσο στις αρχές του Ιουνίου οι αρχές της πόλης επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να επαναφέρουν το 50% των εργαζομένων τους, ενώ άρχισαν να λειτουργούν και κάποια δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μερική επαναλειτουργία

Στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου, γνωστό για τα εργοστάσια κατασκευής εξαρτημάτων για αυτοκίνητα, οι αρχές επέτρεψαν σε κάποιες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με το 50% των εργαζομένων τους, ενώ άνοιξαν και πάλι κέντρα αισθητικής και κάβες. Τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν ανασταλεί ως τις 21 Ιουνίου.

Στη Μπεγκαλούρου, πρωτεύουσα του γειτονικού κρατιδίου Καρντάκα και μεγάλος τεχνολογικός κόμβος, επέστρεψε η κυκλοφορία στους δρόμους αφού οι αρχές επέτρεψαν τη μερική επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων. Σε ισχύ παραμένουν όμως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.

Η πίεση προς τις ινδικές αρχές να επιτρέψουν το άνοιγμα κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων αυξάνεται καθώς εκατομμύρια Ινδοί εξαρτώνται από το ημερομίσθιό τους για να αγοράσουν φαγητό και να πληρώσουν το ενοίκιο.

«Η Ινδία θα πρέπει να ανοίξει ξανά γιατί είναι κρίσιμο να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της ζωής και της ικανότητας των ανθρώπων να κερδίζουν τα προς το ζην», δήλωσε ο Ραζίμπ Ντασγκούπτα, επικεφαλής του Κέντρου Κοινωνικής Ιατρικής και Υγείας της Κοινότητας στο πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru του Νέου Δελχί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις