Κυριακή, 14 Απρ.
27oC Αθήνα

Ινδία: Υπερχείλισε λίμνη στα Ιμαλάια – Τουλάχιστον 14 νεκροί

Ινδία: Υπερχείλισε λίμνη στα Ιμαλάια – Τουλάχιστον 14 νεκροί

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι πνίγηκαν στη βορειοανατολική Ινδία και άλλοι 102 αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 22 στρατιώτες, μετά από ρήγμα στις όχθες λίμνης – παγετώνα στα Ιμαλάια.

Η καταστροφή, η οποία πλήττει 22.000 ανθρώπους που ζουν στην περιοχή αυτή της Ινδίας, είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων στα όρη της νότιας Ασίας, μεταξύ των οποίων και τα Ιμαλάια, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

«Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται κάτω από συνθήκες αδιάκοπων βροχοπτώσεων, ταχείας ροής των υδάτων στον ποταμό Τεέστα, ενώ δρόμοι και γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα νερά σε πολλά σημεία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας μέσω του Twitter.

Τεράστια ποσότητα βροχής έπεσε χθες, Τετάρτη, σε σύντομο χρονικό διάστημα στη λίμνη Λόνακ, που βρίσκεται στους πρόποδες ενός παγετώνα, προκαλώντας αστραπιαίες πλημμύρες στην κοιλάδα του ποταμού Τεέστα, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Γκανγκτόκ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Σικίμ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα και το Νεπάλ.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του κρατιδίου ανακοίνωσε πως νωρίς σήμερα το πρωί 26 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ αγνοείται η τύχη 102. Ένδεκα γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα νερά -14 σύμφωνα με τις αρχές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πλημμύρες έσπειραν την καταστροφή σε τέσσερις περιφέρειες του κρατιδίου, παρασύροντας ανθρώπους, δρόμους και γέφυρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

Σε βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων ANI εικονίζονται πλημμυρισμένες περιοχές κατοικιών όπου σπίτια έχουν καταρρεύσει και οχήματα έχουν καλυφθεί από το νερό, ενώ στρατιωτικές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές.

Η λίμνη Λόνακ συρρικνώθηκε ξαφνικά κατά τα δύο τρίτα, καθώς έχασε μια υδάτινη επιφάνεια περίπου 1.050 στρεμμάτων, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για κατολισθήσεις και προβλήματα στις πτήσεις καθώς περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται τις δύο επόμενες μέρες σε τμήματα του Σικίμ και γειτονικών κρατιδίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις