Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

Ινδονησία: Απανωτοί ισχυροί σεισμοί 6,7 και 7,1 Ρίχτερ

Ινδονησία: Απανωτοί ισχυροί σεισμοί 6,7 και 7,1 Ρίχτερ

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ και «καπάκι» σεισμός 7,1 Ρίχτερ καταγράφτηκε σήμερα στην Θάλασσα Μπάντα της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή κάπου 339 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τούαλ της Ινδονησίας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται πως ήταν 10 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Στην συνέχεια ακολούθησε σεισμός 7,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο στο ίδιο σημείο και εστιακό βάθος επίσης 10 χιλιόμετρα.

Μετά από λίγο υπήρξε στο ίδιο σημείο και σεισμός 5,1 Ρίχτερ. 

Κατά το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC), δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι εξαιτίας του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη Σαουμλάκι, στα νησιά Τανιμπάρ, και λιγότερο στο νησί Αμπόν.

«Ήταν αρκετά δυνατός», αλλά «ο κόσμος εδώ δεν πανικοβλήθηκε. Έχουμε συνηθίσει τους σεισμούς», είπε ο Λαμπέρ Τατάνγκ, κάτοικος της Σαουμλάκι, στα νησιά Τανιμπάρ. «Όταν μάθαμε πως δεν εκδόθηκε συναγερμός για τσουνάμι, η ζωή επέστρεψε στο φυσιολογικό», πρόσθεσε ο άνδρας, 41 ετών.

Στην Ινδονησία καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα εξαιτίας της θέσης της πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες.

Τον Νοέμβριο του 2022, σεισμός 5,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 602 ανθρώπους στη νήσο της Ιάβας.

Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της Ινδονησίας έγινε στα ανοικτά της Σουμάτρας την 26η Δεκεμβρίου 2004, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 230.000 άνθρωποι, όχι μόνο στην ίδια τη χώρα, αλλά και στη Σρι Λάνκα, στην Ινδία, ως ακόμη και στην Ταϊλάνδη, όπου χτύπησε το πελώριο τσουνάμι που προκάλεσε, ύψους ως και 30 μέτρων όταν χτύπησε την ακτογραμμή της Μπάντα Ατσέχ, στη βόρεια Σουμάτρα. Ο σεισμός εκείνος είχε ισχύ 9,1 βαθμών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις