Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ηνωμένο Βασίλειο: Καταδίκη για μαζικές υποκλοπές στις επικοινωνίες

Ηνωμένο Βασίλειο: Καταδίκη για μαζικές υποκλοπές στις επικοινωνίες
PHOTO ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο οποίοι είχαν προσφύγει ο Τύπος και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επειδή πραγματοποίησε μαζικές υποκλοπές στον τομέα των επικοινωνιών, τις οποίες έχει αποκαλύψει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι μαζικές υποκλοπές επικοινωνιών και τα μέτρα για να ληφθούν τα δεδομένα από τους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων λόγω «της ανεπάρκειας των εγγυήσεων που ισχύουν για τις εμπιστευτικές δημοσιογραφικές πληροφορίες».

Επίσης παραβιάστηκε το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής. Αντίθετα το ΕΔΑΔ αποφάσισε πως το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν και σε ξένα κράτη δεν συνιστά παραβίαση.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν το 2013 από τον Έντουαρν Σνόουντεν, τον Αμερικανό που αποκάλυψε τις υποκλοπές της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως η GCHQ, είναι μείζονες επιτηρητές των παγκόσμιων επικοινωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις