Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Ιντερπόλ: Πάνω από 14.000 συλλήψεις σε κολοσσιαία αστυνομική επιχείρηση στη Λατινική Αμερική

Ιντερπόλ: Πάνω από 14.000 συλλήψεις σε κολοσσιαία αστυνομική επιχείρηση στη Λατινική Αμερική
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Πάνω από 14.000 συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η Ιντερπόλ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ κατασχέθηκαν και σχεδόν 8.000 όπλα κάθε τύπου αλλά και τόνοι ναρκωτικών.

Όπως ανακοίνωσε η Ιντερπόλ, η αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία Trigger IX διεξήχθη από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου και οι Αρχές των χωρών της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής προχώρησαν σε 14.260 συλλήψεις.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης οπλοφορίας που έχει συντονίσει ποτέ η Ιντερπόλ» αφού σε αυτή κατασχέθηκαν 203 τόνοι κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι φτάνει τα 5,7 δισ. δολάρια. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 372 τόνοι χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ναρκωτικών (ηρωίνης, κοκαΐνης, αμφεταμινών και άλλων).

Επίσης, κατασχέθηκαν 8.263 παράνομα όπλα και 305.000 γεμιστήρες «στη μεγαλύτερη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης οπλοφορίας που έχει συντονίσει ποτέ η Ιντερπόλ».

Παράλληλα, 100.000 πυρομαχικά βρέθηκαν στην Ουρουγουάη, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στη χώρα αυτή. Τα διακινούσαν δύο Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή αστυνομία.

Εξαρθρώθηκαν συνολικά 20 εγκληματικά δίκτυα

«Το γεγονός ότι μια επιχείρηση κατά των παράνομων όπλων κατέληξε σε κατασχέσεις τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών είναι άλλη μια απόδειξη ότι αυτά τα αδικήματα συνδέονται μεταξύ τους», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ.

Η Trigger ΙΧ οδήγησε εξάλλου στην αποκάλυψη μιας σειράς άλλων εγκλημάτων – από υποθέσεις διαφθοράς μέχρι τρομοκρατικές ενέργειας. Εξαρθρώθηκαν συνολικά 20 εγκληματικά δίκτυα που δρούσαν σε διάφορες χώρες.

Μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν μέλη του Καρτέλ των Βαλκανίων, της πανίσχυρης βραζιλιάνικης εγκληματικής οργάνωσης Πριμέιρο Κομάντο ντα Καπιτάλ και της Μάρα Σαλβατρούτσα, της μαφίας του Σαλβαδόρ. Όλες αυτές οι οργανώσεις δρουν στην Κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ και εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο όπλων.

Έντεκα θύματα διακίνησης ανθρώπων απελευθερώθηκαν στην Παραγουάη, χάρη σε αυτήν την επιχείρηση.

Στην Trigger IX συμμετείχαν 15 χώρες της περιοχής και περίπου 100 οργανισμοί επιβολής του νόμου, όπως η Υπηρεσία Αλκοόλ, Όπλων και Εκρηκτικών των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις