Κόσμος

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης καταδικασμένος για φόνο αστυνομικού εκτελέστηκε στην Αλαμπάμα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πολίτης των ΗΠΑ, στον οποίο είχε επιβληθεί η ποινή του θανάτου για τον φόνο αστυνομικού, εκτελέστηκε χθες (01.02.2023) στην Αλαμπάμα, παρά τις διαμαρτυρίες της υπεράσπισης ότι η δίκη του αμαυρώθηκε από ρατσιστικές προκαταλήψεις και έπρεπε να ακυρωθεί.

Στον Γουέσλι Ρουίς, ισπανόφωνο 43 ετών, έγινε θανατηφόρα ένεση στη φυλακή του Χάντσβιλ στην Αλαμπάμα και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:41 (τοπική ώρα). Έγινε ο τέταρτος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε από την αρχή της χρονιάς στις ΗΠΑ.

«Είμαι έτοιμος να φύγω», ήταν τα τελευταία του λόγια.

Το 2007 στο Ντάλας, είχε καταδιωχθεί από αστυνομικούς, που υποπτεύονταν ότι το αυτοκίνητό του είχε χρησιμοποιηθεί σε ανθρωποκτονία.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, πυροβόλησε μια φορά εναντίον αστυνομικού που επιχειρούσε να σπάσει το παράθυρο του αυτοκινήτου με ρόπαλο. Η σφαίρα σκότωσε τον αστυνομικό.

Στη δίκη του, ο Γουέσλι Ρουίς είπε πως φοβόταν για τη ζωή του και πυροβόλησε «σε νόμιμη άμυνα», κατά δημοσιεύματα τον Τύπο. Οι ένορκοι δεν τού αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό· του επιβλήθηκε η θανατική ποινή.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι συνήγοροί του έκαναν -μάταια- επανειλημμένες προσφυγές αμφισβητώντας την καταδίκη.

Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία της εκτέλεσής του, υπέβαλαν επείγον αίτημα, επιχειρηματολογώντας πως οι ένορκοι εμφορούνταν από «ανοικτά ρατσιστικές» απόψεις και βασίστηκαν σε «στερεότυπα ξεκάθαρα εχθρικά για τους λατινοαμερικάνους» όταν αποφάνθηκαν για την «επικινδυνότητα» του κατηγορούμενου.

Ένας τον χαρακτήρισε «ζώο», «τρελό σκύλο», κι υποστήριξε πως άλλοι ισπανόφωνοι στη δίκη ήταν «μέλη συμμοριών», επιχειρηματολόγησαν στην προσφυγή τους.

Όμως η προσφυγή απορρίφθηκε κατά σειρά σε πρώτο βαθμό, στην έφεση και κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξάλλου, ο Γουέσλι Ρουίς συμμετείχε σε προσφυγή θανατοποινιτών στο Τέξας, που λένε πως οι αρχές έχουν αφήσει να παρέλθει η ημερομηνία λήξης των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν στις εκτελέσεις.

Όπως λένε στην προσφυγή, αυτό μπορεί να τους προκαλέσει σφοδρούς πόνους, κάτι παράνομο με δεδομένα ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει ρητώς τις «απάνθρωπες τιμωρίες».

Οι πολιτειακές αρχές αντιτείνουν πως τα αποθέματα πεντοβαρβιτόλης που διαθέτουν δεν εγείρουν κανένα πρόβλημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλαση στην Ουκρανία: 9 νεκροί σε Κίεβο και Χάρκοβο από ρωσικές επιθέσεις – Στις φλόγες η Λαύρα των Σπηλαίων
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ουκρανίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ορθόδοξη Εκκλησία
Επίθεση στη Λαύρα των Σπηλαίων
Το θρίλερ της συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν: Στον «αέρα» μετά το ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο – Τραμπ: «Μπορεί να υπογραφεί και μέσα στη νύχτα»
Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου: «Τα έκανε όλα άνω κάτω. Καθυστέρησε την υπογραφή» - «Δεν έχει καμία γαμ... ικανότητα κρίσης. Του το είπα»
REUTERS
Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο τραγουδιστής Oliver Tree, ανάμεσα στους νεκρούς της σύγκρουσης ελικοπτέρων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο 32χρονος μουσικός, γνωστός για τα viral βίντεό του, ανάμεσα στους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Oliver Tree