Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αποκάλυψη βόμβα! Εκτός του Σουλεϊμανί προσπάθησαν να σκοτώσουν και άλλον Ιρανό αξιωματούχο

ΗΠΑ: Αποκάλυψη βόμβα! Εκτός του Σουλεϊμανί προσπάθησαν να σκοτώσουν και άλλον Ιρανό αξιωματούχο
photo Reuters

Την ημέρα της δολοφονίας Σουλεϊμανί ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση κατά Ιρανού αξιωματούχου στην Υεμένη.
Σύμφωνα με την Washington Post στόχος ήταν ένας χρηματοδότης και βασικός διοικητής της ομάδας Quds.
Οι επιχειρήσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Η επιχείρηση στην Υεμένη παραμένει απόρρητη σημειώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αποκάλυψη που θα συζητηθεί από την Washington Post, η οποία με σημερινό της δημοσίευμα υποστηρίζει πως την ημέρα που οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επίθεση στον στρατηγό Σουλεϊμανί, ήταν σε εξέλιξη ακόμη μια επιχείρηση κατά ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου, αυτή την φορά στην Υεμένη.

Η Washington Post επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και σημειώνει στο ρεπορτάζ της πως ο στόχος ήταν ο Αμπντούλ Ρεζά Σαχλαΐ, εκ των διοικητών της Δύναμης Κουντς, ο οποίος δρα στην Υεμένη. Πάντως σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αυτή η επιχείρηση των ΗΠΑ δεν έφερε το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα και δεν πέτυχε την εξουδετέρωση του ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου.

Στο μεταξύ αυτή η αποτυχημένη επιχείρηση των ΗΠΑ στην Υεμένη, σύμφωνα με την Washington Post, φέρνει στο φως πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο η εντολή του Ντόναλντ Τραμπ για την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί δόθηκε για να προλάβουν κάποιο χτύπημα, όπως ειπώθηκε επίσημα από τον Αμερικανό πρόεδρο ή αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου για να εξουδετερωθούν ανώτατα μέλη της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης.

Ακόμη οι αξιωματούχοι σημείωσαν πως η επιχείρηση στην Υεμένη παραμένει απόρρητη και δεν έχουν πει τίποτε παραπάνω, παρά μόνο πως η επιχείρηση ήταν αποτυχημένη.

«Αν τον είχαμε σκοτώσει, θα το είχαμε αναφέρει το ίδιο βράδυ», ανέφερε ένας Αμερικανικός αξιωματούχος σύμφωνα με την Washington Post.

Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον Σαχλαΐ και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, ο Σαχλαΐ εμπλέκεται σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως σε μια συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή σε ένα ιταλικό εστιατόριο στην Ουάσινγκτον το 2011. Φέρεται επίσης να συνδέεται με μια επιχείρηση, το 2007 στο Ιράκ, όπου παραστρατιωτικοί υποστηριζόμενοι από το Ιράν απήγαγαν και σκότωσαν πέντε Αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Κερμπάλα.

Πηγή: washington post

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις