Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αποχωρεί από το Twitter το δημόσιο ραδιόφωνο NPR – «Υπονομεύει την αξιοπιστία μας»

ΗΠΑ: Αποχωρεί από το Twitter το δημόσιο ραδιόφωνο NPR – «Υπονομεύει την αξιοπιστία μας»

Σε μια κίνηση που προκαλεί αίσθηση προχωρεί το δημόσιο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ότι «οι λογαριασμοί του (…) δεν θα είναι πλέον ενεργοί στο Twitter».

Το Twitter αποφάσισε να χαρακτηρίσει το δημόσιο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR, αρχικά «κρατικό μέσο» ενημέρωσης και στη συνέχεια «μέσο χρηματοδοτούμενο από κυβερνητικούς πόρους», γεγονός που «υπονομεύει την αξιοπιστία» του.

«Οι λογαριασμοί του NPR δεν θα είναι πλέον ενεργοί στο Twitter διότι η πλατφόρμα λαμβάνει μέτρα που υπονομεύουν την αξιοπιστία μας και αφήνουν ψευδώς να εννοηθεί ότι δεν είμαστε ανεξάρτητοι από δημοσιογραφικής άποψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοφώνου.

«Δεν επιβάλλουμε τη δημοσιογραφία μας σε πλατφόρμες που απέδειξαν ότι ενδιαφέρονται να υπονομεύσουν την αξιοπιστία μας και την αντίληψη του κοινού περί της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας μας», πρόσθεσε.

Ο βασικός λογαριασμός του NPR στην πλατφόρμα αριθμούσε 8,8 εκατομμύρια ακολούθους μέχρι σήμερα.

Μια εκπρόσωπος του NPR που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι οι δημοσιογράφοι του δικτύου, καθώς και οι συνεργαζόμενοι σταθμοί θα αποφασίσουν μόνοι τους εάν θέλουν να παραμείνουν στην πλατφόρμα ή όχι.

Το NPR διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού το Twitter πρόσθεσε στη σελίδα του τη σήμανση «US state affiliated media», κατατάσσοντάς το στην ίδια κατηγορία με τους λογαριασμούς του ρωσικού Sputnik ή του τηλεοπτικού καναλιού RT. Στη συνέχεια, το Twitter άλλαξε τη σήμανση, χαρακτηρίζοντας το NPR μέσο «χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση». Η ίδια σήμανση προστέθηκε και στη σελίδα του βρετανικού BBC.

Το NPR ιδρύθηκε το 1970 και είναι πολύ γνωστός ραδιοφωνικός σταθμός στις ΗΠΑ. Χρηματοδοτείται κυρίως από διαφημίσεις και χορηγούς, καθώς και από τους σταθμούς-μέλη του δικτύου του. Διαβεβαιώνει ότι λιγότερο από το 1% του λειτουργικού προϋπολογισμού του προέρχεται από ομοσπονδιακούς πόρους.

Η αλλαγή της σήμανσης γίνεται λίγες ημέρες αφότου το Twitter κατήργησε την «πιστοποίηση» του λογαριασμού της εφημερίδας New York Times. Το NPR και η New York Times είναι μέσα που χαίρουν σεβασμού στις ΗΠΑ, ωστόσο ένα μέρος των συντηρητικών τα θεωρεί «υπερβολικά» αριστερά.

Ο Έλον Μασκ παραδέχτηκε σε μια συνέντευξή του στο BBC ότι η διαχείριση του Twitter μοιάζει με «τρενάκι του λούνα παρκ» και παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει «πολλά λάθη», έξι μήνες αφότου εξαγόρασε την εταιρεία έναντι 44 δισεκ. δολαρίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις