Κόσμος

ΗΠΑ: Αστυνομικοί «μπούκαραν» σε διαμέρισμα και πυροβόλησαν 22χρονο που κοιμόταν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο της αστυνομίας Μινεάπολης των ΗΠΑ από το θάνατο του 22χρονου, Αμίρ Λοκ. Ο Λοκ πέθανε όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμά του και άνοιξαν πυρ εναντίον του. Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Λοκ εμφανίζεται να κοιμάται στον καναπέ, όταν ξυπνάει από την έφοδο των αστυνομικών και σπεύδει να πιάσει το όπλο του.

Υπενθυμίζεται πως στη Μινεάπολη το 2020 βρήκε τραγικό θάνατο και ο Τζορτζ Φλόιντ, από τα χέρια αστυνομικών. Στο νέο περιστατικό, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Star Tribune, ο Αμίρ Λοκ, 22 ετών, σκοτώθηκε όταν ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (SWAT) της Μινεάπολης των ΗΠΑ εισέβαλε σε διαμέρισμα λίγο πριν από τις 07:00 την Τετάρτη. 

Το βίντεο της εφόδου, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, εικονίζει αστυνομικούς να ανοίγουν την πόρτα του διαμερίσματος χρησιμοποιώντας κλειδί, να μπαίνουν, να ανακοινώνουν την παρουσία τους και κατόπιν να διανύουν λίγα βήματα προς το σαλόνι, όπου άνδρας είναι ξαπλωμένος στον καναπέ, κουκουλωμένος με κουβέρτα. Όταν πάει να ανασηκωθεί, κρατώντας πιστόλι στο χέρι, αστυνομικός τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής τρεις φορές.

Σε ανακοίνωσή τους προχθές Τετάρτη, οι αρχές διαβεβαίωσαν πως «σχεδόν εννέα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους, οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένοπλο, οπλισμένο με πιστόλι στραμμένο προς την κατεύθυνσή τους».

https://www.youtube.com/watch?v=yma4WeuaWT4

Μέσα σε «μια στιγμή», αστυνομικός έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου και «ο ενήλικος άνδρας τραυματίστηκε», συνεχίζει η ανακοίνωση, που διευκρινίζει ότι το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο.

Η έφοδος της ομάδας συνδεόταν με υπόθεση στη γειτονική πόλη Σεντ Πολ, στην οποία ωστόσο δεν ήταν αναμεμιγμένος ο Αμίρ Λοκ, σύμφωνα με τη Σταρ Τρίμπιουν, η οποία επικαλέστηκε τρεις ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.

Η μέθοδος «no-knock»

Η εφημερίδα αποκάλυψε ακόμη ότι σύμφωνα με τις ραδιοεπικοινωνίες της αστυνομίας πριν από την επίθεση, η ομάδα των ειδικών δυνάμεων εκτελούσε ένταλμα έρευνας από τα λεγόμενα «no-knock», που επιτρέπει δηλαδή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να παραβιάζουν πόρτες χωρίς προηγουμένως να ανακοινώσουν την παρουσία τους.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για να πάρουμε απαντήσεις για αυτή την υπόθεση, ώσπου η οικογένεια του Αμίρ, που πενθεί, να μπορέσει να γυρίσει σελίδα», τόνισε σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο ο πολύ γνωστός αμερικανός ποινικολόγος Μπεν Κραμπ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει μεταξύ άλλων την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ και ανέλαβε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της οικογένειας Λοκ.

Την 25η Μαΐου 2020, ο Ντέρεκ Σόβιν, βετεράνος αστυνομικός στη Μινεάπολη, έβαλε το γόνατό του στον σβέρκο του Τζορτζ Φλόιντ και συνέχισε να τον πιέζει επί σχεδόν δέκα λεπτά, αψηφώντας τους διερχόμενους και τον αφροαμερικανό που τον εκλιπαρούσε καθώς αδυνατούσε να αναπνεύσει.

Η σκηνή, που καταγράφηκε σε βίντεο και γνώρισε τεράστια διάδοση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια στη Μινεάπολη, σε ολόκληρες τις ΗΠΑ αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Ο δικηγόρος και μέλη της οικογένεια του Αμίρ Λοκ έχουν προγραμματίσει να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 9
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ