Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αθωώθηκαν 6 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στην ορκωμοσία του Τραμπ

ΗΠΑ: Αθωώθηκαν 6 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στην ορκωμοσία του Τραμπ

Αθωώθηκαν 6 διαδηλωτές ου διώκονταν για τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι έξι είχαν συλληφθεί μαζί με περισσότερους από 200 άλλους διαδηλωτές στις 20 Ιανουαρίου. Όλοι τους κρίθηκαν αθώοι την Πέμπτη από δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Θεωρητικά, αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να καταδικαστούν ακόμη και σε κάθειρξη 60 ετών.

Η απόφαση αυτή “συνιστά μια σημαντική νίκη για την Πρώτη τροπολογία” του Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην Ουάσινγκτον υπό το σύνθημα “Disrupt J20”. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με αστυνομικούς και ορισμένοι διαδηλωτές προχώρησαν σε πράξεις βανδαλισμού. Οι αρχές εκτίμησαν ότι οι ζημιές ανέρχονταν στο ποσό των 100.000 δολαρίων. Συνελήφθησαν συνολικά 234 άνθρωποι και ασκήθηκαν διώξεις σε περισσότερους από 200 από αυτούς.

Οι έξι πρώτοι που δικάστηκαν κατηγορούνταν για φθορές και συμμετοχή σε βίαιες ταραχές, μολονότι δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος τους που να αποδεικνύουν, για παράδειγμα, ότι είχαν σπάσει μια βιτρίνα. Οι εισαγγελικές αρχές, μολονότι παραδέχονταν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις που να τους συνδέουν με συγκεκριμένες πράξεις βανδαλισμού, πρόβαλαν το αμφιλεγόμενο επιχείρημα ότι οι έξι παρείχαν υποστήριξη στους βανδάλους, επιλέγοντας να παραμείνουν εντός της ομάδας από την οποία ξεκίνησαν οι ταραχές.

Οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν τους ενόρκους. Ωστόσο το γραφείο της εισαγγελίας, αφού έγινε γνωστή η απόφαση, επανέλαβε ότι σκοπεύει να οδηγήσει στο δικαστήριο και τους υπόλοιπους από τους περίπου 200 συλληφθέντες, πάντα σε μικρές ομάδες. Οι δίκες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη καλοκαιριού του 2018.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις