Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Ανατροπή και προβάδισμα Τραμπ

Φωτογραφία: EPA
Φωτογραφία: EPA

Η νέα έρευνα του FBI για το σκάνδαλο με τα e-mail της Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως αλλάζει το σκηνικό μόλις μια εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ έναντι της υποψήφιας των Δημοκρατικών, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο.

Η Χίλαρι Κλίντον, ενώ μέχρι τώρα ήταν μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Όμως σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (01.11.2016) από την εταιρία Langer Research Associates για λογαριασμό του ABC News και της Washington Post, δείχνει πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι πίσω από τον αντίπαλό της κατά μια μονάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση, το 46% εκείνων που προτίθενται να ψηφίσουν δήλωσαν ότι θα ρίξουν την ψήφο τους υπέρ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ και το 45% υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Υπάρχουν και οι δυο ανεξάρτητοι υποψήφιοι, με τον Γκάρι Τζόνσον να συγκεντρώνει ποσοστό 3% και την υποψήφια των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν 2%.

Η διαφορά του 1% ανάμεσα σε Τραμπ και Χίλαρι είναι στα όρια του στατιστικού λάθος και με μόλις επτά μέρες μέχρι τις εκλογές, κάθε πιθανή εκτίμηση αποτελέσματος είναι μάλλον παρακινδυνευμένη.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είχε γίνει γνωστή πριν από αυτή του ABC News (Reuters/Ipsos) δίνει προβάδισμα 5% στη Χίλαρι Κλίντον με 44%, έναντι 39% του Ντόναλντ Τραμπ.

Αρκετά εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει με τη διαδικασία της πρώιμης ψήφου και της επιστολικής ψήφου, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό τελικής συμμετοχής στις εκλογές αλλά και το ποσοστό της δημογραφικής σύνθεσης των ανεξάρτητων ή αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Οι απόψεις των πολιτικών αναλυτών στην Ουάσιγκτον, συγκλίνουν ως προς τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας, μέχρι την έναρξη της τελικής ψηφοφορίας την επόμενη Τρίτη.

Έχει… αλλού προβάδισμα

Όλα αυτά ενώ παρά το θέμα με τη νέα έρευνα για το ζήτημα των e-mail όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως διατηρεί στρατηγικό προβάδισμα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ως προς τον στόχο της συγκέντρωσης των 270 εκλεκτορικών ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Κλίντον διατηρεί το προβάδισμα που είχε εξασφαλίσει σε αρκετές από τις “πολιτείες-κλειδιά” για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, μεταξύ αυτών, στην Πενσιλβανία, αλλά και το Νιου Χάμσαϊρ.

Πάντως, οι απόψεις των εκλογολόγων συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνει μία ανατροπή ριζικού χαρακτήρα, προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ, να αναδειχτεί νικητής στις αναφερόμενες πολιτείες.

Πηγή: ABC News, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε