Κόσμος

ΗΠΑ: Έγκριση αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία – Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την έγκρισή του έδωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να σταλεί στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την αμερικανική Γερουσία μετά την ψηφοφορία.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά χθες Τρίτη (23.04.2024) γιγαντιαίο πακέτο περαιτέρω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την στήριξη που θα παρέχει η Αμερική. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη μεριά του, έστειλε το «ευχαριστώ» του μετά την ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η χορήγηση βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα του.

«Ευχαριστώ τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ, για τον σθεναρό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην προώθηση αυτού του διακομματικού νόμου, καθώς και όλους τους αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων που ψήφισαν υπέρ του», ανέφερε  Ζελένσκι στα social media λίγη ώρα μετά την έγκριση του κειμένου.

«Εκτιμώ επίσης την υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν και ελπίζω ότι το σχέδιο νόμου θα υπογραφτεί σύντομα και ότι το προσεχές πρόγραμμα βοήθειας θα ανέλθει στο ύψος της αποφασιστικότητας που βλέπω πάντα στις διαπραγματεύσεις μας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Και συνέχισε: «Οι μακρού βεληνεκούς, πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας» που θα διατεθούν στην Ουκρανία «είναι απαραίτητα εργαλεία για να αποκαταστήσουμε πιο γρήγορα δίκαιη ειρήνη».

«Θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα», είπε ο Τζο Μπάιντεν μετά την έγκριση από το Κογκρέσο πακέτου χρηματοδοτήσεων που περίμενε ανυπόμονα το Κίεβο. «Θα υπογράψω την πρόταση νόμου και θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό μόλις φθάσει στο γραφείο μου», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος υποστηρικτής σε στρατιωτικό επίπεδο της Ουκρανίας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, όμως το πακέτο της νέας βοήθειας, που περιλαμβάνει απαραίτητο υλικό, ήταν βαλτωμένο για μήνες στο Κογκρέσο.

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τόσο όπλων όσο και κυρίως πυρομαχικών, καθώς και προσωπικού, την ώρα που ο στρατός της Μόσχας ασκεί ασταμάτητη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου πλέον έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκ στο Μιλάνο: Νεαρός από τη Γκαμπόν μαχαίρωσε στα καλά καθούμενα έναν 55χρονο – «Το απόλαυσα, θα το ξαναέκανα»
Ο άτυχος άνδρας δέχθηκε 20 μαχαιριές σε κεφάλι, λαιμό, θώρακα και κοιλιακή χώρα - Ο νεαρός είχε βγει στον δρόμο με πρόθεση να επιτεθεί στον πρώτο άνθρωπο που θα θεωρούσε εύκολο στόχο
Μιλάνο
12
Φρίκη στην Βρετανία: Άντρας εμμονικός με τον Χάνιμπαλ δολοφόνησε και διαμέλισε την γειτόνισσά του – «Θα την είχε φάει»
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς, δήλωσε ένοχος για φόνο και έδωσε στην αστυνομία έναν χάρτη για να βρει τα λείψανά της Τζούλι Μπάκλεϊ, μέσα σε ρηχό τάφο στο Κέιμπριτζσαϊρ
Αστυνομία
Εφιάλτης το ταξίδι δύο γυναικών στο Πακιστάν: Έπεσαν θύματα απαγωγής, βασανιστηρίων και βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το Πακιστάν, κατόπιν πρόσκλησης ενός άνδρα που είχαν γνωρίσει στη Σιγκαπούρη, με τον οποίο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί μια επιχείρηση κρυπτονομισμάτων
Πακιστάν