Κόσμος

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για μερικό περιορισμό της οπλοκατοχής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο με σκοπό να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων μετά τα αιματηρά περιστατικά σε σχολεία, σούπερ μάρκετ κ.α. Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει στέρηση της πρόσβασης στα πυροβόλα όπλα για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και προγράμματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ψυχική υγεία και για την ασφάλεια στα σχολεία.

Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε με 65 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά και θεωρείται πρακτικά βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα, δεν χωράει καμία σύγκριση με τα μέτρα που ζητούσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεν, αλλά είναι το πρώτο για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες και χαρακτηρίζεται βήμα προόδου από μέρος των ακτιβιστών που αγωνίζονται για να περιοριστούν τα πυροβόλα όπλα.

Η έγκρισή του από την ομοσπονδιακή άνω Βουλή καταγράφηκε μερικές ώρες μόλις μετά την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο – στο οποίο η καθαρή πλειοψηφία των μελών είναι συντηρητικοί – των «περιορισμών» στην οπλοφορία που προέβλεπε νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο νόμος αυτός, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1913, απαιτούσε άδεια οπλοφορίας, η οποία χορηγείτο μόνο σε όσους είχαν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν πως θα χρειαζόταν να αμυνθούν σε δημόσιο χώρο, είτε λόγω του επαγγέλματός τους είτε λόγω απειλών που είχαν δεχθεί. Αν τη λάμβαναν, επιτρεπόταν να τα φέρουν, πάντως κρυμμένα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε εξοργισμένες αντιδράσεις από Δημοκρατικούς πολιτικούς, ανακοινώθηκε ενώ οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με έξαρση της εγκληματικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα και τρομακτική σειρά σφαγών, ιδίως στην Ουβάλντε (Τέξας), όπου έφηβος σφαγίασε 21 ανθρώπους μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο – 19 παιδιά και δυο δασκάλες –, και στο Μπάφαλο (Νέα Υόρκη), όταν νεαρός ρατσιστής δολοφόνησε 10 μαύρους σε σούπερ μάρκετ, μέσα σε χονδρικά μια εβδομάδα τον Μάιο.

Αντιδρώντας στην υιοθέτηση του νόμου από τη Γερουσία, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση, διαβεβαιώνοντας πως θα συμβάλλει να προστατεύονται περισσότερο οι Αμερικανοί και τα παιδιά στα σχολεία και καλώντας την κάτω Βουλή να τον εγκρίνει το συντομότερο δυνατό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN, MS NOW και Politico προσφεύγουν με επείγουσα αγωγή στη δικαιοσύνη μετά την απαγόρευση της εισόδου δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο
Στην δικαιοσύνη προσφεύγουν τα τρία αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που αποκλείσθηκαν από τον Λευκό Οίκο, το CNN το MS NOW και το Politico, επικαλούμενα...
MS Now correspondent Akayla Gardner reports outside the White House grounds after President Donald Trump banned MS Now, CNN, and Politico in a Truth Social post, in Washington, D.C., US, September 20, 2026. REUTERS/Annabelle Gordon
Γροιλανδία, ΗΠΑ και Δανία υπογράφουν την Τρίτη την συμφωνία ασφαλείας: «Ευθύνη του ΝΑΤΟ η ασφάλεια της Αρκτικής» λέει η Κοπεγχάγη
Παραμένουν άγνωστοι οι όροι της συμφωνίας αν και αυτή φέρεται να είναι προς όφελος του αρκτικού νησιού και θα σέβεται την κυριαρχία του
Γροιλανδία
Ελίφ Εράλπ: Η κόρη Τούρκων προσφύγων που έφερε την Αριστερά στην πρώτη θέση στο Βερολίνο με «όπλο» το στεγαστικό
Στο Βερολίνο, η Die Linke με επικεφαλής την 45χρονη δικηγόρο και μητέρα δύο παιδιών αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 25,3%, ενώ η CDU υποχώρησε στο 19%
Ελίφ Εράλπ