Κόσμος

ΗΠΑ: Ελεύθερη η οπλοκατοχή για άτομα 18-21 ετών – Εφετείο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση

Η απόφαση αυτή είναι «επικίνδυνη και ανυπόστατη», κατήγγειλε οργάνωση που αγωνίζεται κατά της βίας με τη χρήση όπλων
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μια απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις όσον αφορά στην οπλοκατοχή προχώρησε Εφετείο στις ΗΠΑ, σε μια χώρα όπου η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων στοιχίζει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα Εφετείο στις ΗΠΑ έκρινε χθες Πέμπτη (30.01.2025) ότι νόμος που απαγόρευσε την αγορά πιστολιών από άτομα ηλικίας μεταξύ δεκαοκτώ και είκοσι ενός ετών σε οπλοπωλεία με ομοσπονδιακή άδεια λειτουργίας είναι αντισυνταγματικός, σε μια χώρα όπου η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων στοιχίζει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.

Τα μέλη του ομοσπονδιακού εφετείου με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, που έχει φήμη πως είναι εξαιρετικά συντηρητικό, έκριναν πως ο ομοσπονδιακός νόμος —ο οποίος αξιοσημείωτα δεν εμπόδιζε Αμερικανούς σε αυτό το ηλικιακό φάσμα να κατέχουν όπλα, ούτε να αγοράζουν τουφέκια— αντίκειται προς τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην οπλοφορία.

«Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την ηλικία ή την ενηλικίωση στο κείμενο της Τροπολογίας», επιχειρηματολόγησαν στην απόφασή τους οι τρεις εφέτες, κρίνοντας πως συμπεριλαμβάνει κατά συνέπεια «τους ανθρώπους 18 ως 21 ετών», κατοχυρώνει το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα.

Η απόφαση αυτή είναι «επικίνδυνη και ανυπόστατη», κατήγγειλε οργάνωση που αγωνίζεται κατά της βίας με τη χρήση όπλων, η Everytown Law, υπενθυμίζοντας πως «τα πυροβόλα όπλα είναι η κύρια αιτία θανάτου των παιδιών και των εφήβων» στις ΗΠΑ.

Προηγούμενη απόφαση του ίδιου εφετείου, με την οποία εμποδιζόταν η εφαρμογή νόμου που απαγόρευε σε βίαιους συζύγους να κατέχουν όπλο, αναιρέθηκε τον Ιούνιο από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο — μολονότι και σε αυτό πλειοψηφούν συντηρητικοί δικαστές.

Ο κορυφαίος θεσμός του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, μέγας επιδιαιτητής σε κοινωνικά ζητήματα στη χώρα, μπορεί να χρειαστεί να αποφανθεί και για τη χθεσινή ετυμηγορία.

Οι ΗΠΑ, χώρα όπου κυκλοφορούν περισσότερα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι, παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας εξαιτίας οπλοχρησίας μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Τα βίαια επεισόδια με τη χρήση όπλων αποτελούν αέναη μάστιγα που η μια κυβέρνηση μετά την άλλη αποδεικνύεται απρόθυμη ή ανίσχυρη να αντιμετωπίσει, καθώς πολλοί Αμερικανοί παραμένουν απόλυτα προσηλωμένοι στα όπλα τους και δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για περιορισμούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πώς οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου έπεισαν τον Τραμπ να αναβάλει την νέα επίθεση στο Ιράν – Φοβούνται για αντίποινα
Του ζήτησαν να κάνει υπομονή λίγες ημέρες καθώς είναι κοντά στο να κατατεθεί ειρηνευτική πρόταση που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές - Το παρασκήνιο το συνομιλιών σύμφωνα με το Axios
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο από τους πυροβολισμούς στην Τουρκία με τους 6 νεκρούς - Σκότωσε την σύζυγό του και άνοιξε πυρ σε διαφορετικές περιοχές
Αφού πυροβόλησε την σύζυγό του, εισέβαλε σε εστιατόριο σκοτώνοντας πελάτες και προσωπικό και στη συνέχεια επιτέθηκε σε βοσκό και δύο ακόμη άτομα σε βενζινάδικο
Η στιγμή των πυροβολισμών
Ανήλικος παλαιστής ο ένας εκ των δύο δραστών των πυροβολισμών στο τζαμί του Σαν Ντιέγκο - Αυτοκτόνησαν αφού σκότωσαν 3 θύματα
Ανάμεσα στα θύματα και ο ήρωας - φρουρός του Ισλαμικού Κέντρου που κατάφερε να σώσει αρκετές ζωές πριν πέσει νεκρός - 17 και 19 χρόνων οι δράστες - Άφησαν αντισλαμικά μηνύματα μίσους μέσα στο αυτοκίνητό τους
17χρονος