Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ένοχος για συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκε αστυνομικός που ήταν παρών

ΗΠΑ: Ένοχος για συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκε αστυνομικός που ήταν παρών

Ο ένας από τους πρώην αστυνομικούς που ήταν παρόντες στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε από ασφυξία όταν ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του για να τον ακινητοποιήσει, τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολις.

Ο Του Τάο ανέλαβε να κρατήσει σε απόσταση τους περαστικούς που θορυβήθηκαν από τη σκηνή και προσπάθησαν να παρέμβουν όσο ο 45χρονος Φλόιντ ψυχορραγούσε πεσμένος στην άσφαλτο. Ο Του Τάο είχε ήδη κριθεί ένοχος για «καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων» του θύματος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών.

Δικαστήριο της κομητείας Χένεπιν της Μινεσότας τον έκρινε σήμερα ένοχο για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου.

Ο Του Τάο «ήταν έμπειρος αστυνομικός» και «γνώριζε ότι η ακινητοποίηση (ενός υπόπτου) με το πρόσωπο στο έδαφος μπορεί να σκοτώσει», ανέφερε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ στην απόφασή του. Ο πρώην αστυνομικός είχε αποποιηθεί το δικαίωμά του να δικαστεί από ενόρκους και επέλεξε να αφήσει τον Κέιχιλ να αποφανθεί αν είναι ένοχος ή όχι. Η απόφαση του δικαστή, έκτασης 177 σελίδων, αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στον ιστότοπο του δικαστηρίου.

«Όπως και οι περαστικοί, ο Τάο μπορούσε να δει τον αργό θάνατο του Φλόιντ. Όμως πήρε την απόφαση να συμμετάσχει ενεργά στον θάνατο αυτόν: απώθησε τους ανήσυχους περαστικούς και εμπόδισε έναν πυροσβέστη που ήταν εκτός υπηρεσίας να παράσχει την ιατρική βοήθεια που χρειαζόταν ο Φλόιντ» ανέφερε ο δικαστής. Ο πυροσβέστης φώναξε κατ’ επανάληψη στους αστυνομικούς να σηκωθούν από το σώμα του Φλόιντ και να ελέγξουν τον σφυγμό του.

Η απόφαση, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δικών στην υπόθεση αυτή, «είναι αυτή που έπρεπε να ληφθεί», σχολίασε ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότας, Κιθ Έλισον.

Στις 25 Μαΐου 2020 ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ένα έμπειρο μέλος της αστυνομίας της Μινεάπολις, έμεινε γονατισμένος στον λαιμό του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ επί σχεδόν δέκα λεπτά, αδιαφορώντας για το ψυχομαχητό του θύματος και τις εκκλήσεις των σοκαρισμένων περαστικών. Δύο άλλοι αστυνομικοί, ο Τόμας Λέιν και ο Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ, τον βοήθησαν να κρατήσει τον Φλόιντ στο έδαφος και πέρυσι κρίθηκαν επίσης ένοχοι για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Η σκηνή βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.

Οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν πάει στο σημείο για να συλλάβουν τον Φλόιντ με την υποψία ότι έδωσε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε ένα κοντινό κατάστημα.

Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22,5 ετών. Πέρυσι του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 21 ετών για καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων του θύματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις