ΗΠΑ: Επέκταση για πέντε χρόνια στη συνθήκη New Start με την Ρωσία

Οι ΗΠΑ επέκτειναν την συνθήκη New Start με την Ρωσία για πέντε χρόνια, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η επέκταση της συνθήκης έχει ήδη υπογραφεί από την Μόσχα.

«Η επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start διασφαλίζει ότι έχουμε επαληθεύσιμα όρια στους ρωσικούς ICBM και SLBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχια αντίστοιχα) και στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2026».

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα επιδιώξει την επέκταση της ισχύος της συνθήκης, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου

«Καθώς συνεργαζόμαστε με την Ρωσία για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, θα εργασθούμε για να κάνουμε την Ρωσία υπόλογη για τις ανταγωνιστικές της ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Αντονι Μπλίνκεν.

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ προβάλλει καθημερινά την υπογραφή των διαταγμάτων σχετικά με τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει, η επέκταση της ισχύος της τελευταίας σημαντικής συνθήκης για τον έλεγχο των εξοπλισμών ανακοινώθηκε δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της με μία απλή ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών. Και αυτό, εν μέσω αύξησης της έντασης ανάμεσα στις δυτικές χώρες και την Μόσχα, μετά την σύλληψη και την καταδίκη σε φυλάκιση του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία καταδικάσθηκε με δριμύτητα από την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τους Αμερικανούς από τις πυρηνικές απειλές αποκαθιστώντας την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ένα πρώτο βήμα για την τήρηση της δέσμευσης αυτής με την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start με την Ομοσπονδία της Ρωσίας για πέντε χρόνια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αντονι Μπλίνκεν.

Τι προβλέπει η συνθήκη New Start μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Η New Start υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά. Αυτό που απομένει αρκεί για να καταστρέψει την Γη πολλές φορές.

Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ισχύος της New Start βρίσκονταν πρακτικά σε αδιέξοδο καθ’ όλη την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ρωσία – κορονοϊός: 10.535 νέα κρούσματα και 452 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ρωσία – κορονοϊός: 10.535 νέα κρούσματα και 452 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζει καλπάζει ο κορονοϊός στη Ρωσία με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει μεγάλο. Συγκεκριμένα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.535 νέα κρούσματα ... Διαβάστε περισσότερα
Ιράκ: Επίθεση με δέκα ρουκέτες σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

Ιράκ: Επίθεση με δέκα ρουκέτες σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

Βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες στο δυτικό Ιράκ έγινε στόχος επίθεσης, καθώς δέχτηκε τουλάχιστον δέκα ρουκέτες, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας πολίτης ... Διαβάστε περισσότερα
Μόνος του πλέον ο Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Εκτός ΕΛΚ το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας

Μόνος του πλέον ο Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Εκτός ΕΛΚ το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας

Τα μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής ορισμένων κανόνων έτσι ώστε να επιτραπεί ... Διαβάστε περισσότερα