Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

ΗΠΑ: Επιστολή φωτιά βουλευτών στον Μπάιντεν κατά Ερντογάν και Τουρκίας – «Μην δώσεις F-16»

ΗΠΑ: Επιστολή φωτιά βουλευτών στον Μπάιντεν κατά Ερντογάν και Τουρκίας – «Μην δώσεις F-16»

Λάβροι κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του καθεστώτος του (όπως το αποκάλεσαν) οι Αμερικανοί βουλευτές που κατέθεσαν δυο τροπολογίες στο Κογκρέσο για να εμποδίσουν τον Τζο Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην Τουρκία ή να αναβαθμίσει τα ήδη υπάρχοντα. Η επιστολή τους στον Αμερικανό πρόεδρο είναι… χαρακτηριστική.

Όταν πριν από μερικές μέρες ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε το θέμα των F-16 και ο Αμερικανός ομόλογός του, του εξέφρασε τη στήριξη στο αίτημά του, με τον αστερίσκο ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Κογκρέσο.

Και το Κογκρέσο… μίλησε. Το βράδυ της Τρίτης (05.07.2022) έγινε γνωστό το κοινό μέτωπο των Αμερικανών βουλευτών, που κατέθεσαν τροπολογίες για να μην πάρει ή να μην αναβαθμίσει η Τουρκία F-16. Σε δεύτερη τροπολογία, δε, η οποία αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πωλήσει F-16 ή την τεχνολογία τους αν η Άγκυρα, μεταξύ άλλων, συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας με υπερπτήσεις!

Και τα… «χαστούκια» αυτά στην Άγκυρα, δεν ήταν τα μόνα. Οι βουλευτές έστειλαν και επιστολή στον Τζο Μπάιντεν, στην οποία επιτίθενται στον Ερντογάν και τον κατηγορούν ότι βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, ότι χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα για εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων αλλά και για να παραβιάσει «την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Επιστολή κόλαφος κατά Ερντογάν και Τουρκίας

Στην επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν την εντονότατη διαφωνία τους στη δημόσια στήριξη του Τζο Μπάιντεν στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά και την αναβάθμιση μαχητικών F-16.

Ηγετικό ρόλο στην όλη προσπάθεια παίζει ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόν. Στην επιστολή των μελών του Κογκρέσου εκφράζεται ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Συνεχίζοντας, υποστηρίζουν ότι αυτές οι πρακτικές του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίες αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς η Άγκυρα έχει προβεί σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, οι οποίες εκτείνονται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Το καθεστώς του (Ερντογάν) έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα προσφέρει κανένα κίνητρο στον Ερντογάν για να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να μετατραπεί σε καλό σύμμαχο. Μάλιστα, εκτιμούν ότι τα αμερικανικά όπλα που θα δοθούν στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, υπενθυμίζουν στον Τζο Μπάιντεν ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο μπορεί δυνητικά να εκθέσει σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Η επιστολή καταλήγει με τους βουλευτές να αναφέρουν: «Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (της χώρας)».

Τροπολογίες «χαστούκι» στην Τουρκία

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο, «ύψωσαν τείχος» στην πώληση αλλά και την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας.

Αρχικά, κατέθεσαν διακομματική τροπολογία η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Η τροπολογία, πάντως, αφήνει παράθυρο για πώληση F-16 στην Τουρκία αν ο Αμερικανός πρόεδρος πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, κατατέθηκε και δεύτερη τροπολογία «χαστούκι» στην Τουρκία. Ο βουλευτής Κρις Πάπας την κατέθεσε επίσης στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία, καθώς αναφέρει ότι ο «πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει, να μεταφέρει, να διευκολύνει τη μεταφορά ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας».

Και σε αυτή την τροπολογία, όπως συνηθίζεται, υπάρχει πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρόεδρο να άρει τους περιορισμούς εάν πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές (Άμυνας και Εξωτερικών) της Βουλής και της Γερουσίας κατά την προηγούμενη περίοδο 120 ημερών, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν:

  • παραβίασε την κυριαρχία της Ελλάδας, κάνοντας σε αυτό το σημείο συγκεκριμένη αναφορά στις υπερπτήσεις.
  • παραβίασε την περιοχή δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών που καθορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.
  • προχώρησε σε ενέργειες που υποβαθμίζουν την διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.
  • εξέθεσε τα μέσα του ΝΑΤΟ σε εχθρικούς παράγοντες.
  • υποβάθμισε τη γενική ασφάλεια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι αυτή η απαγόρευση είναι σύμφωνη με τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, ο οποίος επιτρέπει την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων μόνο για αμυντική χρήση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις