Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: Επιστολή του AHI στον Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα – «Είναι αποτυχημένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ»

ΗΠΑ: Επιστολή του AHI στον Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα – «Είναι αποτυχημένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ»

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) έστειλε επιστολή στον Τζο Μπάιντεν λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία θέλει να επισημάνει την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νικ Λαριγγάκης αναφέρει πως «αυτή η συνάντηση έρχεται στη κατάλληλη στιγμή, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επιδεικνύει την ηγετική θέση της σε όλους τους κρίσιμους τομείς για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την άμυνα. Επιπλέον, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και οι στενές σχέσεις με άλλους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καταδεικνύουν τον ηγετικό περιφερειακό ρόλο της. Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις για την εθνική κυριαρχία της από την Τουρκία».

«Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερές και να προάγονται οι δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος κρίκος ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, όπως έχουν σημειώσει αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Ελλάδα να εκπληρώσει αυτόν τον σημαντικό ρόλο όταν δαπανά συνεχώς πολύτιμους πόρους για να αμυνθεί έναντι της επιθετικής και προκλητικής συμπεριφοράς που προέρχεται από ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Οι συνήθεις προκλήσεις της Τουρκίας για την κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν».

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, η επιστολή αναφέρει και τις πολλές παραβιάσεις των τελευταίων εβδομάδων. 

«Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζει την AECA»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάθε φορά που η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικά μαχητικά για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο παραβιάζει ταυτόχρονα και τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) ο οποίος ορίζει ότι οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από την Αμερική μόνο για «νόμιμη αυτοάμυνα».

«Τον Απρίλιο, τα τουρκικά F-16 συμμετείχαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών Παναγία, Οινούσσες και Φαρμακονήσι.
Την ημέρα εκείνη καταγράφηκαν περίπου 163 παραβιάσεις και 43 υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένη ελληνική επικράτεια, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σε υψόμετρο μόλις 1.000 ποδιών. Η Τουρκία παραβιάζει την AECA κάθε φορά που χρησιμοποιεί αεροπλάνο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο», αναφέρει ο κ. Λαριγγάκης.

«Αποτυχημένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ»

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως «Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας είναι ισχυρή και σταθερή και η πρόσκλησή σας προς τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη υπογραμμίζει ακριβώς αυτό. Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία και να δεσμευτείτε για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, που αμφισβητούνται με πολλαπλούς τρόπους από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι ένας αποτυχημένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που συμπαραστέκεται στη Ρωσία, το Ιράν και εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν ισχυρή, αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ελλάδας συνεχίζοντας να ενισχύουν τις σχέσεις σε όλους τους τομείς και εφαρμόζοντας το κράτος δικαίου στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις