Κυριακή, 19 Μαΐ
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου!

ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε με κάθε… επισημότητα πως δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό πύραυλο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχώρησαν στην επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), του Minuteman III, με στόχο να εκσυγχρονίσουν τους γηρασμένους πυραύλους εδάφους-αέρος που διαθέτουν.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 00.33 τοπική ώρα (10.33 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια και διέτρεξε απόσταση 6.760 χιλιομέτρων πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μέχρι που έπεσε στη θάλασσα, κοντά στην ατόλη Κουατζαλέιν, στα νησιά Μάρσαλ.

Στην ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διευκρινίζει ότι επρόκειτο για δοκιμή ανάπτυξης και όχι για δοκιμή ρουτίνας, όπως εκείνη που είχε γίνει στις 2 Οκτωβρίου

«Ο Minuteman III γερνάει και τα προγράμματα εκσυγχρονισμού όπως αυτό είναι ουσιώδης σημασίας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας διαθέτει μια αξιόπιστη (δύναμη) πυρηνικής αποτροπής», είπε ο σμήναρχος Όμαρ Κόλμπερ, ο επικεφαλής των δοκιμών.

Από το 2005 ο Minuteman III είναι ο μοναδικός πύραυλος εδάφους-αέρος που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Τέτοιοι πύραυλοι φυλάσσονται στα σιλό εκτόξευσης σε τρεις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, στο Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα και τη Μοντάνα. Οι πύραυλοι Trident εκτοξεύονται από τη θάλασσα, από υποβρύχια ενώ οι πυρηνικές βόμβες μεταφέρονται από βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Η Πολεμική Αεροπορία διευκρίνισε ότι η δοκιμή αυτή ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες και δεν συνιστά κάποια «απάντηση ή αντίδραση στις εξελίξεις στον κόσμο ή στις εντάσεις στην περιοχή». Να σημειωθεί ωστόσο ότι χθες η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι για πρώτη φορά ανέπτυξε ένα πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος σε υποβρύχιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις